A britek Európa legelhízottabb nemzete
Az elemzést végző Cancer Research UK brit rákkutató intézet szerint a felnőttkori túlsúly a rák tizenhárom típusával, köztük a mell-, a bél- és a veserákkal van összefüggésben. Ezen összefüggésről azonban a brit lakosság mindössze tizenöt százaléka tud. Nagy-Britannia jelenleg Nyugat-Európa legelhízottabb nemzete, és az elhízottak aránya gyorsabban nő a szigetországban, mint bármely másik fejlett államban. Az elhízottsági mutatók 1993-ban még csak tizenöt, 2015-ben azonban már közel harminc százalékot mutattak.
Az elhízás növeli a rákos megbetegedések kialakulásának kockázatát
Három évvel ezelőtt az 55–64 éves korosztályban volt a legmagasabb az elhízottak aránya, ám a szakértők szerint a fiatalabb nemzedékek jó úton haladnak afelé, hogy új csúcsot állítsanak fel. A Cancer Research UK célja, hogy növelje a brit lakosság tudatosságát az elhízottsággal együtt járó egészségi kockázatokkal szemben. A zsírtöbblet a szervezet szóvivője szerint „nem csak úgy ül ott egy helyben”, hanem üzeneteket küldözget az egész testbe, ami árthat a sejteknek. Ez a károsító hatás felhalmozódhat az idő múlásával, úgy növelve a rák kockázatát, mint ahogy a dohányzás okozta ártalmak növelik azt.
Tudatosítani kell a fiatalok körében az elhízottság veszélyeit
Russell Viner, a brit Gyermekgyógyászati és Gyermekegészségügyi Királyi Kollégium tagja arra is felhívta a figyelmet, hogy fennáll a veszélye annak, hogy a túlsúlyosság normává válik, hiszen sok ember egyszerűen magán sem veszi észre, hogy elhízott, és gyakran a saját gyermekein sem észleli a túlsúly jeleit. A rák és a dohányzás kapcsolatának tudatosítása nyomán drasztikusan csökkent a dohányosok száma a brit fiatalok körében. A szakemberek remélik, hogy sikerül ugyanilyen tudatosságot kell elérni az elhízottság veszélyeivel szemben is.
Egy sor rossz étkezési szokás is növeli is a túlsúly kialakulását
Az 1980 és 1995 között született Y generáció tagjai nem véletlen elhízottabbak, mint az előttük járó nemzedékek képviselői. Tanulmányok értekeznek arról, hogy mennyire helytelenek az étkezési szokásaik. Ez a generáció nemcsak a gyorsételeket részesíti előnyben, hanem a laktató, szénhidrátokban és zsírokban gazdag street foodokat is. Gyakran kerül a tányérjukra alacsony tápértékű étel, amely alig tartalmaz olyan ásványi anyagokat és vitaminokat. Kevés zöldséget és gyümölcsöt fogyasztanak. S mivel többet járnak étterembe, mint amennyit magukra főznek, ezért sosem tudhatják biztosra, hogy az általuk elfogyasztott fogás pontosan milyen összetevőkből állt.
A kutatások szerint pedig ugyancsak ez az a korosztály, amelynek egy bizonyos százaléka nyakló nélkül képes alkoholt is fogyasztani, amelynek idővel ugyancsak komoly egészségügyi kockázatai lehetnek.