Ízesítés
Ugyanannyi mennyiségű só nehezebb, mint a bors. A sószórónak a teteje általában nagyobb lyukú. A sószóró más, „lazább”, hangot ad, ha megrázzuk, mint a borsszóró. Otthon használjunk különböző alakú só- és borsszórót, vagy jelöljük az egyiket pl. egy gumigyűrűvel. Ha ízesíteni akarunk, szórjunk egy kevés sót a tenyerünkbe, és az ujjunkkal tapogassuk ki a mennyiséget, illetve egy csipetnyit szedjünk a másik kezünkkel.
Sütés, főzés
Használjunk hosszú, könyökig érő sütőkesztyűt. A sütés befejezésnél húzzuk ki a sütőrácsot, és így vegyük ki az edényt (ne nyúljunk be a sütőtérbe az edényért). Jó szolgálatot tehet a „beszélő” vagy nagy betűkkel/számokkal ellátott sütő-óra, ételhőmérő. A tűzhely vagy mikrohullámú sütő gombok mellett jelöljük színes kidomborodó pöttyökkel a gyakran használt hőfokokat és az elzáró funkciót. A nyomógombos készülékek használata is megfontolandó.
Vágás, aprítás
Gyümölcsök, zöldségek hámozásához használjunk hámozót vagy kisebb kést, és jól megvilágított felületen vágjunk, szeleteljünk. Használjunk érdes felületű vágódeszkát, aminek a színe az élelmiszer színével kontrasztos. Érdemes olyan vágódeszkát beszerezni, amelynek eltérő színű a széle és a közepe. Létezik olyan kesztyű is, ami a vágásnak ellenáll. A zöldségek, gyümölcsök aprításához használjunk aprítógépet.
Étkezés…
Az ölünkbe tegyünk szalvétát, a tányér alá tálcát vagy tányéralátétet. Fontos a fent említett kontraszt kihasználása, pl. világos színű tányér/pohár alá sötét alátétet tegyünk, és világos folyadékot/ételt öntsünk bele. Kerülni kell a több színű, díszített tányérokat/poharakat. A világítás ez esetben is fontos, győződjünk meg arról, hogy a lámpa fénye a szemmagasság alatt világítson.
Ha egy csészét akarunk a csészealjra visszatenni, előbb keressük meg a csészealjat az egyik kezünkkel, majd helyezzük rá a csészét a másik kezünkkel. Időközönként ellenőrizzük az étel elrendezését a tányéron, ehhez használjuk a kés és a villa hegyét. Ha az ételek a tányér széle felé csúsztak, toljuk vissza a közepére. Tekintsük a szilárd ételeket pl. krumplipürét „támasztéknak”, hogy egy másik ételt a villára
csúsztassunk. Számos eszköz kényelmesebbé teheti az étkezést, ételkészítést, pl. öblös, peremes lapostányér, nagy peremű mélytányér, csúszásmentes, színes nyelű evőeszközök, „beszélő” konyhamérleg, forrásjelző, folyadékszint jelző, stb.