Jump to content

Óvatosan a diétás üdítőkkel, fogyasztásuk ugyanis, komoly problémát okozhat

2017. 04. 24. 15:02

Legújabb kutatások szerint, a mesterséges édesítőszereket tartalmazó üdítők háromszorosára növelhetik az agyi-érkatasztrófa és a demencia kockázatát. Ezért, csak óvatosan ezek fogyasztásával!

Az Amerikai Szívtársaság,  Stroke című folyóiratában közölt tanulmányában figyelmeztet a probléma súlyosságára.

“Tanulmányunk rávilágít annak szükségességére, hogy alaposabban megvizsgáljuk ezt a területet, tekintve, hogy az emberek milyen gyakran isznak mesterséges édesítőszereket tartalmazó üdítőket” – emelte ki Matthew Pase, a tanulmány egyik szerzője. A kutatók a Framingham Heart Study elnevezésű nagyszabású kardiológiai kutatás 2888, nagyrészt fehérbőrű, 45 éves kor feletti résztvevőjét vonták be az agyi-érkatasztrófa és 1484 hatvan év feletti résztvevőjét a demencia előfordulását vizsgáló tanulmányukba.

A tíz éven át tartó követéses tanulmány során a kutatók megnézték, hogy mely alanyoknál jelentkezett agyi-érkatasztrófa, vagy demencia, majd összevetették a betegségek előfordulási arányát a résztvevőktől előzetesen bekért táplálkozási adatokkal.

A vizsgálati időszak végén a stroke előfordulását vizsgáló tanulmány résztvevői közül 97-en (3 százalék) szenvedtek agyi-érkatasztrófát, közülük 82-en iszkémiás, azaz oxigénhiányos stroke-on estek át, míg a demencia előfordulását vizsgáló tanulmány résztvevői közül 81-nél (5 százalék) alakult ki időskori elbutulás, közülük 63 alanynál Alzheimer-kórt – a demencia leggyakoribb formáját – diagnosztizáltak. A különböző befolyásoló tényezők, úgy mint az életkor, a nem, a kalóriabevitel és az iskolai végzettség figyelembe vételét követően a kutatók arra jutottak, hogy azoknál, akik naponta legalább egy diétás üdítőt megittak, háromszor nagyobb volt az iszkémiás stroke jelentkezésének a valószínűsége és 2,9-szer nagyobb eséllyel alakult ki náluk Alzheimer-kór.

“Ez egyértelműen azt mutatja, hogy a diétás üdítők nem jelentenek egészséges választást” – mondta Pase. “Azt tanácsoljuk, hogy az emberek rendszeresen igyanak vizet a cukros, vagy mesterséges édesítőket tartalmazó üdítők helyett” – tette hozzá a szakember.

A kutatók ugyanakkor hangsúlyozták, hogy a tanulmányuk egyetlen embercsoport megfigyelésére épült és nem tud ok-okozati összefüggést kimutatni.

(Forrás: lelkielet.hu,hirado.hu l Kép: pixabay.com)