Jump to content

A boldogságod útjában te magad is állhatsz

2022. 11. 04. 19:00

Keressük és kutatjuk a boldogságot. Ha nem találjuk, akkor elkeseredünk és még másokat is mérgezünk, terhelünk a panaszainkkal.

Mindenki ismer olyan személyeket, akiket érdemesebb elkerülni nagy ívben, mert a velük való találkozás nem áll másból, mint a panaszáradatból. Ez pedig vagy lehúz még minket is, vagy feldühít, hogy miért nem tud egy ember másról is beszélni, mint arról, hogy ő mennyire szerencsétlen és boldogtalan.

Sok minden az örömünk forrása lehet és nagyon sok mindenhez egy fityingre sincs szükség. A pénzen vásárolt tárgyaktól sokan remélnek boldogságot és minimálisan, kis ideig tartható is ez az öröm, de a beteljesedés után megint marad az üresség. Aztán jön a következő cél, a küzdés és a megkaparintás. Ez így egy mókuskerék. Vagyis nem minden okoz maradandó boldogságot, amiért pénzt – akár nagyon sok pénzt – adunk ki.

Lehet, hogy klisének tűnik, de a boldogságot nem tárgyakban és nem pénzben mérjük, az bennünk van. Tény, hogyha túlságosan meggyötört az ember lelke, eltávolodhatunk annak felismerésétől, hogy mi a szép és mi a jó. Ilyenkor érdemes visszaemlékezni olyan örömteli pillanatokra, amelyek egykor annyira felvillanyoztak, amikor átélhettük életünk egyik meghatározó kalandját, élményét. Emlékezni nem ugyanaz, mint a valóságban megélni megint az örömöt, de ezzel legalább meggyőződhetünk arról, hogy képesek vagyunk örülni.

Észrevehetted már magadon, hogy ha szomorú emberek közegébe tévedsz és nem is tudnak eltávolodni a nehéz témától, akkor rád telepedhet olyan apátia, amelyet addig nem is éreztél, amíg meg nem „mérgeztek”. Bizony, ennyire képesek vagyunk egymásra hatni. Azaz a legnagyobb pénzügyi, magánéleti biztonságban és fizikai egészségünkben is lehetünk boldogtalanok, míg a szegénység nem feltétlen velejárója az örökös boldogtalanság.

Egy amerikai pszichológus pedig úgy gondolja, hogy a boldogságunkat az életkörülményeink, a szerelmi életünk csupán csak a boldogságunk 10%-át adják meg. nagyobb hangsúly van azon, hogy mit örököltünk. Azaz a genetikának komoly beleszólása van abba, hogy saját magunk hogyan hagyjuk érvényesülni magunkban és körülöttünk a jót. Ez adja a boldogság 50%-át, a fennmaradó 40 pedig attól függ, hogy döntéseinkkel hogyan terelgetjük az életünket. Tehát születhetett valaki gazdagságba, ha a szüleitől azt örökölte, hogy saját boldogsága útjába áll.

Ahhoz, hogy boldogok tudjunk lenni, nem nagy csodákra és gazdagságra kell várni és vágyni, hanem olyan nyitottan és befogadóan kell megélni a mindennapokat, hogy felfedezzük a körülöttünk lévő szépségeket. Akár egy séta lehet olyan felszabadító hatású, amely szabadságérzetet ad, mert feltölt a növények és úgy általában a természet ereje. Ugyanakkor saját boldogságunk útjába állunk, ha olyan megvalósítandó célokat tűzünk ki magunk elé, amelyek elérhetetlenek. Az irreális elvárások falakat emelnek elénk.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: lelkielet.co.hu | Képek: Pixabay)