Jump to content

A munka nemesít, mozgásban tart vagy épp megöl?

2022. 10. 19. 19:00

Az egyre fejlettebb orvoslás és a technika is mind segíti azt, hogy az emberek hosszabb ideig élhessenek, valamint a betegségekből felgyógyulhassanak. Csakhogy a munkában eltöltendő időt is ehhez emelik.

Emlékszem, hogy nagymamám 55 évesen már nyugdíjas volt. Gyerekfejjel az hatalmas kornak tűnt és megtévesztő volt a látszat is: otthonka, kendő a fejen, teljesen őszbe forduló haj. Ez utóbbi a mamám örökölt tulajdonsága volt, de az öltözködés és a hófehér haj csak azt erősítette bennem, hogy idős. Ma meg 65 évesen még dolgozni szükséges, nők esetében pedig a ledolgozott 40 év munkaviszonyt veszik figyelembe.

Érdekes, hogy némelyik öregségi nyugdíjas korú személy esetében meg sem mondanám, hogy már ideje pihennie, de a plusz 10 év munkaidő mégiscsak nyomot hagy sokak testén, fizikai állapotán. Mindez szép is lenne, azonban azt is érdemes figyelembe venni, hogy a hazai egészségügyi statisztikák elkeserítőek. Azaz a várható élettartamnál kevesebb ideig élnek a magyar emberek. Ez 4-5 év mínuszt jelent, vagyis sokan el sem érik a nyugdíjkorhatárt.

A keresőképes, nyugdíjas kort el nem érő személyek tartják mozgásban az ország gazdaságát. Csakhogy a magas korhatár van, akinek elérhetetlen és az sem mindegy, hogy elérve tudja-e az ember használni.

A nyugdíjas korhoz közelítve nagyon sokan várják azt, hogy a munka világát egy másfajta, otthoni munka és a pihenés vegye át. Kutatásokkal azt is bizonyították, hogy azok, akik korán nyugdíjba tudnak vonulni, sokkal nyugodtabbak és ez az életkor hosszabbodásával is összefügg.

Aki megéri, hogy a munkában töltött évek után öregségi ellátásba részesüljön és tudja élvezni ezt a fajta életet, még az egyes betegségek kockázata is csökkenhet. Ugyanakkor egyes esetekben a nyugdíjazás van, hogy az életről való lemondás szimbólumává lesz. Vagyis aki úgy érzi, hogy a munka világából való kikerülés után felesleges, az depressziót és betegséget vonhat maga után, valamint megrövidítheti az életet is. Aki tehát úgy érzi, hogy nyugdíjas kora ellenére még fitt és egészséges, nem vágyott az otthonlét, inkább folytassa a munkát (akár otthon, a ház körül vagy önkéntesként bárhol).

Természetesen figyelembe kell venni az egyéni adottságokat, a káros szokásokat, az életmódot, ha azt szeretnénk, hogy a nyugdíjba vonulás ne a haláltól való rettegést jelentse. A rendszeres mozgás, az egészséges étrend, a minél több társasági program jót tesz a testnek és a léleknek is.  

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: lelkielet.co.hu | Képek: Pixabay)