Jump to content

Hagyd, hogy menjenek, jöjjenek

2021. 12. 19. 19:00

Magadhoz láncolsz valakit, aki már valójában rég nincs melletted? Legalábbis fizikailag biztosan nem, lelkileg meg már ré eltávolodott? Engedd el! A magad érdekében.

Kimondani ezeket valaki számára jó tanács gyanánt sokkal könnyebb megtenni, de saját érdekedben is meg kell tenned. Tudod miért? Azért, hogy megadd magadnak a kellő tiszteletet és szeretetet. Nemcsak szerelmek esetében kell az elengedésről beszélni. Az elhunyt szeretteink vagy a barátok esetében is így van ez.

A haláleset minden ember életében tragédia, amelynek komoly lelki folyamata van és azt nem lehet siettetni. Azonban a gyász után nincs más lehetőségünk, mint az életünket élni. Gondoljunk mindig arra, hogy az elhunyt mit szeretne látni? Valószínűleg szeretett annyira, hogy nem kívánná a szomorúságunkat látni. Legalábbis ne így teljenek éveink ezután, hogy minden nap csak kesergünk. A halálesetek nagyon is megkeményítenek és helyre is pofozhatnak. Megváltozhat az élethez való hozzáállásunk. Ha erősen működik bennünk az élet, akkor bizony afelé mozgat, hogy elhunytunk emlékét életben tartva, de normál életet éljünk ezentúl.

Aztán gondoljunk a barátainkra. Nemcsak azokra, akik most jelen vannak az életünkben, hanem gondoljunk vissza a gyermekkorunkra. Bizonyára néhány ember már elmaradt, pedig mennyire össze voltunk nőve régebben. A barátságok ilyenek. Némelyik csak nagyon rövid ideig tart, de lehet, hogy az az időszak jóval intenzívebb, mint mással. Tanított nekünk és tanítottunk nekik. Jelen voltak, mert arra akkor és ott nagy szükségünk volt rájuk, nekik is ránk. Volt valami, ami összetartott minket. El kell fogadni, hogy az okok megszűnésével akár ezek a barátságok is eltűnnek. Mint ahogy abba is bele kell törődnünk, hogy korral az emberek változnak. Mi is, mások is. Érettebbé válnak, máshogy kezdik a világot látni és ez kihatással lehet a kapcsolatunkra is.

Senkit nem köthetünk magunk mellé. Se barátokat, se szerelmeket. Az elengedéssel azt segítjük, hogy az emlékük széppé váljon és felfedezzük annak okait, amiért benne voltak az életünkben. Az ő leválásuk más személyek bekapcsolódását segítheti. Azaz, ha hagyjuk, hogy új emberek jöjjenek és akinek kell mennie, az szabadon távozhasson, azáltal megadjuk annak esélyét, hogy tovább fejlődhessünk.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: lelkielet.co.hu | Képek: Pixabay)