Jump to content

Aha, egy élmény

2020. 07. 08. 19:00

A problémák azért vannak, hogy megoldjuk azokat. Csakhogy azok feladhatják számunkra a leckét, és néha úgy érezzük, hogy nem is tudjuk, hogyan tovább.

Ha szerencsénk van, vagy ügyesek vagyunk, akkor mégiscsak addig agyalunk a megoldáson, míg megoldódik minden. Van, hogy egy pillanat alatt ugrik be a probléma lehetséges kezelése, és ezt nevezzük aha-élménynek. Van, hogy összeáll a kép, ami eddig csak darabjaiban volt meg, és az aha-élmény biztosítja, hogy a darabokból egy értelmes egészet kapjunk – legyen szó bármiről is. Az aha-élményt mindenki átélheti, így a kutatókat is érdekelte a téma. Arra jöttek rá, hogy az ilyenfajta felismerések általában helyesek.

Tekinthetünk az aha-élményre úgy is, mint belső sugallat, amelyre érdemes hallgatni, ugyanis kétszer nagyobb a valószínűsége annak, hogy az aha-élményből adódó megoldás helyes, mintha azt sokszor átrágjuk és az ész és a lélek együttesével igyekszünk megoldani a felmerült problémát. Érdemes tehát erre hagyatkozni, ha megtapasztaljuk azt.

Általánosságban véve sokszor állít olyan helyzet elé az élet, hogy döntenünk kell, azonban nincs kiindulási alapunk, nem is tudjuk racionálisan felbecsülni, megítélni a helyzetet. Az aha-élményre tehát érdemes alapozni és ezt a kutatók is vizsgálták.

Az aha-élmény egy sugallat arra nézve, hogy mit kellene tenni. A kutatásba bevont személyek számára azonban mesterségesen előidézett aha-élményt teremtettek, amelyben az volt a csavar, hogy az igazságtól merőben messze állt. Aki meg tudta fejteni a rejtvényt, és átélte az aha-élményt, az rendszerint azt gondolta, hogy jól is döntött. Jól látszik, hogy az aha-élmény félre is viheti az embert a problémái megoldásában.

Az azonban tény, hogy amikor nagy gondban vagyunk, és úgy érezzük, hogy teljesen magunkra maradtunk a problémánkkal, akkor minden vékony fűszálba kapaszkodni próbálunk, hogy a helyzetből a lehető legjobban másszunk ki. Van az a pont, amikor úgy érezzük, hogy már nincs semmi veszíteni valónk. Más az, ha ez az aha-élmény mesterséges, mások által kitalált és létrehozott, és éppen azért került az utunkba, hogy befolyásoljon.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: lelkielet.co.hu | képek: pixabay.com)