Jump to content

Tumoros elváltozás megállapítása vérvételből?Lehetséges!

2018. 01. 19. 12:34

Tumordiagnosztikai rendszer fejlesztésébe kezd a Szegedi Tudományegyetem – egy céggel közösen. A csaknem másfél milliárdos támogatással megvalósuló technológia célja, hogy már egy egyszerű vérminta alapján segítsen a daganatok korai felismerésében, és a leghatékonyabb kezelési mód kiválasztásában.

 

A másfél milliárdos állami támogatásnak köszönhetően indult el az egyedülálló fejlesztés Szegeden. Az új technológia lényege, hogy egy egyszerű vérvétel után megállapítható legyen, hogy a szervezetben elindult-e bármiféle tumorszerű elváltozás – mondta Pankotai Tibor egyetemi adjunktus.

Jelenleg a legnagyobb probléma az, hogy későn diagnosztizálják a tumorokat, így az új fejlesztés célja, hogy korai stádiumban nyújtsanak segítséget, egyedi markerekkel tudják vizsgálni, hogy elindult-e valamilyen negatív folyamat a testben, vagy sem – hangsúlyozta az egyetemi adjunktus.

Ez a technológia azonban nem új, de 2017-ben érte el azt a szintet, hogy alkalmas lehet erre a tumordiagnosztikai fejlesztésre. Várhatóan 3-4 éven belül pedig alkalmas lehet arra, hogy populációs szinten el tudják végezni a vizsgálatokat.

Az egyedülálló fejlesztés célja tehát, hogy mindenki számára elérhető legyen ez a vizsgálat.

 

(Forrás: lelkielet.hu, hirado.hu l Kép: pixabay.com)