Jump to content

Így kerülheted el a melanomát!

2017. 12. 11. 13:52

A melanoma az ép, a leggyakrabban napfénynek kitett bőrön jelentkező új, kis festékes növedékként kezdődhet, de az esetek csaknem felében már a meglévő festékes anyajegyekből indul ki. A többi bőrráktól eltérően a melanoma gyorsan áttéteket ad a test távoli részébe, ahol tovább növekszik, és roncsolja a szöveteket.

A fehér bőr és a genetika fokozza a betegség kialakulásának kockázatát

Az Országos Közegészségügyi Intézet munkatársai elmondták, hogy a melanoma kialakulásának kockázata a környezeti sugárhatások és az érzékenységet meghatározó genetikai hatások összhatásától függ. Érdekesség, hogy ez a betegség ritkán fordul elő a fekete bőrű emberek között.

Tájékoztatásukból kiderült, hogy a gyermekek és a fiatalok sokkal érzékenyebbek az UV-sugárzás kedvezőtlen hatásaira. A legnagyobb kockázatnak a fehér bőrű, 1-es bőrtípusba sorolható gyermekek vannak kitéve. Az érzékenység részben magyarázható a genetikai kockázattal. Az ifjú vagy fiatal felnőtt korban megjelenő festékes bőrdaganat az anyajegyek kialakulásától és a bőr pigmentációját szabályozó gének működésétől is függ.

Fontos a rendszeres szűrővizsgálat

Rendszeres bőrgyógyászati szűrővizsgálat évente vagy kétévente javasolt, bőrtípustól és az anyajegyek számától függően. Akinek volt már a családjában melanoma, nagyobb kockázatnak van kitéve. Feltétlen forduljunk orvoshoz abban az esetben, ha  egy már régen meglévő anyajegynek a mérete megnövekszik vagy színe megváltozik. Intő jel lehet, hogy az anyajegy sötétebbé válik, vörös vagy kékes színe lesz, esetleg fehér folt jelenik meg a közepében.

De akkor is érdemes mihamarabb cselekedni, hogyha az anyajegy viszketni kezd, vagy a a bőrön eddig még nem észlelt, újabb sötétbarna folt jelenik meg, különösen, ha gyorsan növekszik. Ha az említett elváltozások miatt időben orvoshoz fordulunk, nagy az esély a gyógyulásra. Tudni kell azonban, hogy a nem kezelt, félvállról vett melanoma igen agresszív, nagyon hamar végzetes kimenetelű lehet a megbetegedés.

(Forrás: lelkielet.hu, hirado.hu l Kép: pixabay.com)