Jump to content

Őrizd meg szíved egészségét!

2017. 11. 21. 12:53

A Szívbetegekért Alapítvány és a Bács-Kiskun Megyei Kórházért Alapítvány pitvarfibrilláció napot szervez a Bács-Kiskun Megyei Kórházban az agyembóliát okozó ritmuszavar veszélyeinek tudatosítására. A november 22-i rendezvényre várják az egészségeseket és a ritmuszavarban szenvedőket egyaránt.

A stroke világszerte a harmadik leggyakoribb halálok

Hazánkban évente 18 ezren halnak meg szélütésben, és a túlélőket akár élethossziglani bénulás fenyegeti. Minden hatodik szélütés hátterében a pitvarfibrilláció, a szív pitvarainak szabálytalan összehúzódásából eredő ritmuszavar áll. A pitvarremegés az életkor előrehaladtával egyre gyakoribb, Magyarországon mintegy 150-200 000 embert érint.

A betegség megelőzése a cél

A kórkép szabálytalan és gyors szívdobogásérzet, fáradtságérzet, légszomj és szédülés tüneteivel jelentkezhet, de sok esetben tünetmentes is maradhat. A pitvarfibrilláció a szélütés kockázatát négy-ötszörösre emelheti. A stroke kivédése érdekében a legtöbb pitvarfibrilláló beteg véralvadásgátló kezelésre szorul. Ezért fontos a ritmuszavart időben történő felismerése, mely hagyományosan EKG-vizsgálattal történik.

Egyszerű, gyors vizsgálat

A pitvarfibrilláció tudatossági világhéten, november harmadik hetében világszerte rendezvényeket  tartanak. Ehhez csatlakozva 2017. november 22-én (szerda) 10.00 és 14.00 óra között a Bács-Kiskun Megyei Kórház új előcsarnokában a kórház belgyógyászati és kardiológia osztályának munkatársai a rendezvényre várják mindazokat, akik szeretnének egy gyors, egyszerű vizsgálattal megbizonyosodni arról, hogy érinti-e őket a ritmuszavar.

Magyar szabadalmú gyógyeszközt használnak

A szűrővizsgálatot egy világszínvonalú, magyar fejlesztésű, névjegykártya méretű eszközzel végzik, mely egy perc alatt, „kézrátétellel”, intelligens algoritmus segítségével képes kimutatni a veszélyes ritmuszavar jelenlétét.

 

(Forrás: lelkielet.hu, hirado.hu l Kép: pixabay.com)