Jump to content

Az alkoholfogyasztással járó problémák I.

2017. 11. 13. 13:11

Az alkoholizmus évek óta komoly gondot jelent a társadalomban. Nem kíméli sem a fiatalabb sem az idősebb korosztályt. Aki az alkohol rabjává válik, a legtöbbször nem, vagy csak nagyon nehezen szabadul.

Az idei november 1-jén is elindult a Száraz november, amelynek lényege, hogy – önkéntes alapon – ki-ki egy hónapig megtartóztatja magát mindennemű alkohol fogyasztásától. Tóth Miklós belgyógyász, a nagy múltú szigetvári addiktológiai osztály vezetője elmondta,hogy mi a különbség a „szárazság” és a józanság között, illetve, hogy mikor kell megálljt parancsolni az italozásnak. Az alkoholizmus ugyanis nem gyógyítható.

Több mint 10 liter 100 százalékos alkohol – fejenként

Az elfogyasztott alkoholmennyiség évente és fejenként – a 90-es évek elejétől mai napig – 12 és 13 liternyi 100 százalékos alkohol között mozog, tehát nem valószínű, hogy az alkoholfüggők száma csökkent volna – mondta el megkeresésünkre Tóth Miklós, a szigetvári kórház addiktológiai osztályának vezetője annak kapcsán, hogy egy KSH-kimutatás jelentős visszaesést mutat a nyilvántartott alkoholisták számának tekintetében.

Az addiktológus-belgyógyász mindennapos tapasztalatai alapján arról beszélt, hogy az alkoholbetegek száma véleménye szerint inkább stagnál. A számok kapcsán felhívta a figyelmet arra is, hogy a különféle dizájnerdrogok olcsósága, elérhetősége, elterjedtsége is nagyban elfedi az alkoholproblémát – ami, a drog fogyasztása nélkül bizony jelentkezne.

Minden nap egy sör a tévé előtt? Nem biztos, hogy rendben van

Hogy mikortól tekinthető kórosnak az alkoholfogyasztás, ahhoz először azt kell tisztázni, hogy mi a normális mérték – mondta Tóth Miklós, aki ennek fogalmát röviden úgy definiálta: az a szint, amikor az ivással az illető nem árt sem magának, sem a környezetének. Ezt szociális ivásnak hívjuk, és három jellemzője van. Vagyis – folytatta az addiktológus – az ivás mindig társaságban történik, amely valamilyen alkalomra gyűlik össze – ami értelemszerűen ritkán van –, és az ivás mértékkel történik, vagyis nincs berúgás.

Fontos az is, hogy ez a bizonyos mérték – ami egyénenként nagyon változó – az évek folyamán ne változzon. Amennyiben az ivás gyakoriságában, mennyiségében vagy mindkettőben növekszik, az már kóros ivásnak tekintendő. Ha pedig valakinek veleszületett hajlama van a szenvedélybetegségekre, netán még a családi minta is kóros ebből a szempontból, akkor rövidebb-hosszabb idő után bizonyosan alkoholfüggés lesz belőle.

Az alkoholproblémára utaló, intő jelek a szakember szerint

  • Egészségi gondok megjelenése, például magas vérnyomás, májkárosodás, hasnyálmirigy-gyulladás, cukorbetegség, szívritmuszavarok, gyomorfekély, gyomorbántalmak, netán gyomorvérzés, epilepsziás rosszullét stb.
  • Anyagi problémák: Mivel az alkohol drága, ezért a többé-kevésbé rendszeres fogyasztás havonta minimum 20-30 ezer forintra tehető, ami egy átlagos család költségvetésében jelentős tétel.
  • Munkahelyi problémák: csökkenő munkateljesítmény, esetleges hiányzások másnaposság miatt – legrosszabb esetben munkaidő alatti alkoholos állapot.
  • Családi konfliktusok: az ittas állapot sok esetben ingerültséggel, türelmetlenséggel, agresszivitással jár, és azzal, hogy az italozás miatti távollétekkel csökken az „értékes idő”, azaz a családdal kreatívan együtt töltött idő. Megjelenhet egyúttal a kóros féltékenység is – ezt az alkohol elő tudja idézni –, ami szintén komoly konfliktusokat okoz.
  • Szabálysértési, törvénysértési, rendőrségi ügyek: a szakember tapasztalatai szerint rengeteg az ittas vezető, aki éveken keresztül folytatja „gyakorlatát”, lebukás nélkül.

(Forrás: lelkielet.hu, hirado.hu l Kép: pixabay.com)