Jump to content

A szomorú valóság...

2017. 10. 20. 14:11

Bár mindenki tisztában van a dohányzás káros hatásával, mégis évről-évre egyre többen gyújtanak rá. Statisztikák szerint, a dohányzás több halálos áldozatot követel, mint az alkohol, a különböző balesetek, a kokain és az AIDS együttvéve.

Az alábbi statisztikai adatok megmutatják a szomorú valóságot...

Tudtad, hogy a világon hányan dohányoznak?
Több mint egymilliárd ember dohányzik a Földön.

És, hogy Magyarországon  mennyien?
A teljes lakosság 22%-a dohányzik. A felnőtt férfiak 25%-a, míg a felnőtt nők 16%-a dohányzik. A fiatalok (13-15 évesek) körében növekszik a naponta dohányzók száma.

Valamint, hogy hányan halnak meg évente a világon a dohányzás miatt?
Több mint 5 millió (nagyjából Finnország lakossága) ember halálát okozza évente. 2030-ig 8 millióra növekedhet a dohányzás miatt elhunytak száma. A passzív dohányzás következtében további 600 000 ember veszti életét.  Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) által nyilvántartott adatok szerint a dohányzás több embert öl meg, mint az alkohol, a különböző balesetek, a kokain és az AIDS együttvéve.

Továbbá...

A tüdőrák kialakulásának esélye az erős dohányosoknál 24-szeres a nem dohányzókhoz képest? A tüdőrák 80-90%-ában a dohányzásnak lehet szerepet tulajdonítani. A szívinfarktus kockázata a dohányosok körében sokkal nagyobb, mint a nem dohányzók esetében. A szív-és érrendszeri betegségek egyik fő rizikófaktora a dohányzás. A krónikus obstruktív tüdőbetegségnél (COPD) a betegek kb. 80%-a dohányos vagy dohányos volt.


Mit gondolsz, hány szál cigarettát szívunk el évente? 

Világviszonylatban naponta több mint 15 milliárd szál cigarettát szívunk el. Magyarországon a személyenkénti éves cigarettafogyasztás több mint háromezer szál.

 

(Forrás: lelkielet.hu, hirado.hu l Kép: pixabay.com)