Jump to content

Így előzheted meg a mellrák kialakulását!

2017. 09. 27. 11:10

A mellrákos megbetegedések száma még mindig igen jelentős mértékű, több nőnél előfordul,hogy már akkor észlelik a bajt, amikor előrehaladott állapotban vannak. Sokan nem törődnek azzal, hogy önmagukon is elvégezzék rendszeresen a mellvizsgálatot, pedig ez minden nőnek a feladata lenne, egészsége megőrzése érdekében, legalább havonta egyszer! Nézzük, mit kell tenni egészségünk védelmének érdekében!

Miért fontos az önvizsgálat? Hogyan csináljuk? Íme,

A leghatékonyabb a menstruációs ciklus végén elvégezni az önvizsgálatot, ilyenkor ugyanis sokkal érzékenyebb a női mell, és az apróbb elváltozást is könnyen kitapinthatjuk.

A vizsgálatot tükör előtt végezd, emeld fel karajid és vizsgáld meg szemmel melleidet oldalról és szemből is egyaránt. Ilyenkor ugyanis könnyen kiszűrhető, ha szemmel látható változás történt volna.

Emeled fel a bal kezed, és tapints át alaposan a jobb melled, körkörös mozdulatokkal, óvatosan nyomkodd át elől és oldalt is. Majd ismételd meg ezt a mozdulatsor a másik oldalon is. A vizsgálat során a hónaljról se felejtkezz meg, ugyanis ezen a területen is keletkeznek csomók a mellrák jelenlétekor.

Emeled fel a jobb karod, majd engedd le, mindkét helyzetben vizsgáld át a hónalj területeit, majd ismételd meg a baloldalon is. Feküdj le és tegyél a bal vállad alá egy párnát, a bal kezed emeld a fejed fölé, majd körkörös mozdulatokkal a mellbimbóig vizsgáld át a melled. A mellrák jele lehet, ha a mellbimbóból váladék ürül, ezt ellenőrziheted, úgy hogy óvatosan megnyomod a mellbimbókat.

Nagyon fontos, hogy az önvizsgálat mellett, évente járjunk nőgyógyászhoz és röntgenvizsgálatra, egészségünk megőrzése érdekében. Ha időben kimutatják a bajt, még orvosolható! Ha elhanyagoljuk magunkat, és nem fordítunk figyelmet egészségünkre, akkor később már nem tudjuk megelőzni a bajt, a mellrák előrehaladott stádiumban akár az életünkbe is kerülhet.

 

(Forrás: lelkielet.hu l Kép: pixabay.com)