Jump to content

A nők szívének védelmében I.

2017. 07. 31. 13:00

A nők 57 százaléka veszíti életét ma Magyarországon szívproblémák miatt, 43 százalékuknál pedig még csak mellkasi fájdalom sem utal rá, hogy nagy a baj. Értük száll harcba a Magyar Kardiológusok Társasága, illetve az általuk is alapított Pirosban a Nőkért mozgalom: arra hívja fel a figyelmet, hogy a női szív sokszor észrevétlenül komoly veszélyben van. A szív- és érbetegségek mindkét nemre egyaránt veszélyesek, sőt a hölgyek kockázata nagyobb, mint a férfiaké.

A szívinfarktus a köztudatban klasszikusan a férfiak, főleg a túlhajszolt, stresszes életet élő, folyton rohanó, pénzkereső családfők betegségeként él. Ehhez képest a nőkre sokszor legalább akkora, ha nem nagyobb teher hárul, hisz a megszokott anyai, feleségszerep ma már legtöbbször ugyanakkora munkahelyi teherrel is párosul. A statisztikák szerint több nő hal meg keringési betegségek következtében, mint férfi.

Ennek oka az is, hogy nőknél a klasszikus tünetek gyakran teljesen észrevétlenek, így ők sokszor késve kérnek szakszerű ellátást. Ráadásul magasabb a fájdalomtűrő küszöbük, így könnyebben hagynak figyelmen kívül akár komoly bajt jelző panaszokat is – olvasható a Magyar Kardiológusok Társaságának közleményében.

Egy friss norvég kutatás szerint azoknak, akiknek magasabb a fájdalomküszöbük, gyakrabban lesz észrevétlen, úgynevezett csendes szívinfarktusuk azokhoz képest, akik kevésbé tolerálják a fájdalmat. A kutatók a Journal of the American Heart Association folyóiratban közölték vizsgálati eredményeiket, melyekben beszámoltak róla, hogy a fájdalomküszöböt hidegtűrési teszttel mérték, majd EKG-vizsgálatot végeztek, és megnézték a résztvevők kórházi zárójelentéseit, hogy kiderítsék, volt-e a betegnek korábban észrevétlenül lezajló vagy érzékelhető tünetekkel járó szívinfarktusa. Kiderült, hogy azon nők között, akiknek a fájdalomküszöbe magasabb volt, gyakrabban zajlott le a múltban észrevétlen infarktus – idézi a Társaság közleményében.

A közlemény szerint, ezért a kutatók arra hívták fel a figyelmet, hogy ha a beteg tünetei között feltűnik a nehézlégzés, a duzzadt láb, akkor azt is mérlegelni kell, hogy ezek olyan tünetek, amelyek a szívinfarktus következtében is kialakulhatnak, még akkor is, ha nem vette észre senki annak lezajlását. A csendes szívinfarktusnak ráadásul ugyanolyan halálozási kockázata van, és ugyanolyan eséllyel fordul elő újra, mint amikor fájdalommal jár – állapította meg norvég kutatócsoport.

„Teljesen megszokott, hogy a nő nemcsak gondoskodik a családjáról, de ő az, aki figyel az egészségükre is. Egészségesen főz, közben ostorozza a férjet, barátot, hogy menjen el az orvoshoz, viszi a gyereket, akár már egy hőemelkedéssel is, magára viszont szinte egyáltalán nem figyel. Ahogy a környezete sem” – mondja dr. Masszi Gabriella, a Magyar Kardiológusok Társasága hipertónia munkacsoportjának vezetőségi tagja, a női szívek „kutatója”.

„Különösen most, a nyári szünetben okoz fejtörést és nyilván sok megoldandó feladatot egy anyának a gyerekek ellátása, ezért is időszerű a felszólítás: figyeljünk mi, többiek is a családunk nőtagjaira! Dacára annak, hogy mi él a köztudatban, a nőknek ötször nagyobb az esélyük arra, hogy valamilyen szív- és érrendszeri betegségben haljanak meg, mint bármilyen más rendellenességben.

(Forrás: lelkielet.hu, hirado.hu l Kép: pixabay.com)