Jump to content

Figyeljünk oda idős szeretteinkre nyáron is! II.

2017. 07. 28. 21:00

Az egészséges és aktív életmódnak egész életünkben nagyon fontos szerepet kell betöltenie. Az idő előrehaladtával a különböző testi funkciók romlásának bekövetkeztével az étrendben is változtatások szükségesek. Egészséges, kiegyensúlyozott táplálkozással és megfelelő folyadékbevitellel megelőzhető számos betegség kialakulása, vagy a már létrejött egészségi állapot fenntartható.

Mennyi lenne a normális folyadékbevitel?

Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hivatal (EFSA) ajánlása átlagosan (italokból és ételekből származó folyadékmennyiség összesen) felnőtt férfiak számára: 2,5 l - felnőtt nők számára: 2 l Míg az közismert tény, hogy a változatos étrend segíthet abban, hogy minden szükséges tápanyagból megfelelő mennyiséghez jusson a szervezet, azt kevesen tudják, hogy a változatosság elve a folyadékpótlásban is alkalmazható.

A megfelelő folyadékmennyiség elfogyasztását szociális tényezők is befolyásolják. Gondozó, családtag segítséget jelenthet a mozgásban akadályozott idősnek. Nem is gondolnánk, hogy apró dolgok is sokat számítanak és akár a megfelelő folyadékbevitel elérésében is segíthetnek. Egy Dániában zajló kutatásban szociális otthonban élők környezetét változtatták meg: színes tányérokkal terítettek, új függönyöket tettek fel, átfestették a falakat, az ápolókat megkérték, hogy vidámak legyenek és mosolyogjanak. A vizsgálat végén kiderült, hogy mind a táplálék-, mind a folyadékbevitel növekedett.

Emellett a fizikai aktivitásban és a testtömegben is pozitív változások történtek. Az idősek mimikája megerősödött, a személyek közötti szociális kapcsolatok száma megemelkedett. Elmondható, hogy a környezet, beleértve az otthoni vagy a kórházi, szociális otthoni étkezést és a pszichológiai körülményeket, befolyással bír a fogyasztásra és a szociális viselkedésre.  Nagyon fontos, hogy a tápláltsági állapotra, ezen belül a hidratáltsági állapotra is odafigyeljünk, hiszen kutatások alapján elmondható, hogy pl. az Egyesült Királyság szociális otthonaiban élők 20-30%-a dehidratált.

A dehidratáció időskorban összefügg a leggyakoribb betegségek és halálozás okaival…

  • esés, törés
  • Zavartság
  • Fertőzés
  • Stroke (szélütés), szívinfarktus
  • Lassabb sebgyógyulás
  • Gyógyszermérgezés

Sajnos, sok idős ember nem iszik eleget, amely számos tényezőre vezethető vissza. Csökkent folyadékbevitel okai időskorban , szomjúságérzetük lecsökken. A memória romlik, az idősek gyakran melmegfeledkeznek az ivásról. A mozgás nehezítetté válik, valamint a rendszeresen szedett gyógyszerek is gátolhatják a szomjúságérzet kialakulását.

Hogyan figyeljünk az idősekre?

Kínáljuk az időseket gyakran, mert maguktól elfeledkezhetnek az ivásról. Legyen számukra elérhető fizikai közelségben a folyadék nappal és éjjel is.( A tömény alkohol dehidratáltságot okoz. )

Változatos étrenddel is fedezhetjük számukra a folyadékpótlást, kínáljunk nekik több levest, zöldséget és gyümölcsöt. Különböző ízű és színű ételekkel növelhetjük a folyadékbevitelt. Nem kell az idős emberekre mindenáron új szokásokat erőltetni, hanem a meglévő ételeik, italaik megválogatásával, étkezési szokásaik figyelembe vételével egészségesebb étrend összeállítására kell tanítani őket. Ezeket valószínűleg könnyebben és megbízhatóbban fogják betartani.

(Forrás: lelkielet.hu, mdosz.hu l Kép: pixabay.com)