Jump to content

Figyeljünk oda idős szeretteinkre nyáron is! I.

2017. 07. 28. 18:00

Az egészséges és aktív életmódnak egész életünkben nagyon fontos szerepet kell betöltenie. Az idő előrehaladtával a különböző testi funkciók romlásának bekövetkeztével az étrendben is változtatások szükségesek. Egészséges, kiegyensúlyozott táplálkozással és megfelelő folyadékbevitellel megelőzhető számos betegség kialakulása, vagy a már létrejött egészségi állapot fenntartható.

Magyarországon a lakosság egyötöde – megközelítőleg 2 millió lakos –betöltötte a 60. életévét. A korosodás azonban nem mindenkinél egyformán, az eltelt évek számának megfelelően zajlik, így igen nagy különbség van az idős emberek egészségi állapota között.

Mire figyeljünk?

Az egészségi állapotot befolyásolja a szervezet víztartalma is, amely a kor előrehaladtával egyre csökken. Az újszülött szervezete átlagosan 70%, a felnőtté 60%, míg az idős embereké csupán 50% vizet tartalmaz. Optimális esetben a test vízleadása és vízfelvétele között fontos egyensúlyi állapot áll fenn. Ezt az egyensúlyi állapotot – a táplálkozás mellett – egyéb tényezők is befolyásolják, ilyen például a fizikai aktivitás, a külső hőmérséklet, illetve egyes, betegségekhez kapcsolódó tünetek, mint a láz, a hasmenés vagy a hányás.

Ha a vízháztartás egyensúlya tartósan megbomlik – akár a vízfelvétel csökkenése, akár a vízleadás fokozódása miatt – az könnyen a szervezet kiszáradásához vezethet. A szomjúságérzet a folyadékegyensúly fenntartásának egyik legfontosabb ingere, amely a szükséges vízmennyiség pótlására figyelmeztet. Időskorban komoly gondot jelenthet, hogy csökken a szomjúság érzékelése is, és emiatt nagyobb a valószínűsége a kiszáradás kialakulásának. Időskorban tehát akkor is inni kell, ha nem vagyunk szomjasak. A kor előrehaladtával számos változás történik. Testileg és lelkileg is „más” emberré válunk, különböző problémák jelennek meg, amelyek többek között a folyadékbevitelt is érinthetik.

Időskorban jellemző élettani változások

Az izmok ereje és tömege mintegy 30 százalékkal csökken - az idegrostok ingerületvezetése lassul - csökken az ízérzékelés - a látás és a hallás romlik (akár 70-80 százalékkal) - számos fog elvesztésével számolhatunk, romlik a szaglás is, valamint csökken a szomjúság érzékelése is

A szomjúságérzet kialakulásának elsődleges, irányító tényezői a vérszérum nagy ozmolalitása (az agy központi ozmoreceptorai által) és a csökkenő vérnyomás (az érrendszeri, alacsony nyomású baroreceptorokon keresztül).

Embereken és állatokon végzett vizsgálatok kimutatták, hogy a szomjúság hiánya időseknél a csökkent ízérzőképesség miatt alakul ki. Új bizonyítékok szerint azonban, az agy ízérzékelő központja által küldött jelek megváltozása eredményezi a szomjúságérzet csökkenését az idősödés során. Az évek számának növekedésével a vese véráramlása romlik, és ennek következményeként a vese kiválasztó-képessége csökken. A megfelelő hidratáltság tehát nélkülözhetetlen a szervezetünk, szerveink egészséges működéséhez. Amennyiben nem kielégítő a folyadékbevitel, akkor enyhébb esetben csak általános panaszok jelentkeznek, ha nagyfokú a dehidratáltság, akkor súlyos egészségi problémák alakulhatnak ki.

A megfelelő folyadék hiányában fellépő tünetek…

  • fejfájás
  • koncentráló képesség csökkenése
  • fáradtság,
  • szédülés
  • légzési nehézségek
  • csökkenő szellemi kapacitás
  • mentális problémák
  • székrekedés
  • fogproblémák
  • szájüregi betegségek
  • vesekő
(Forrás: lelkielet.hu, mdosz.hu l Kép: pixabay.com)