Jump to content

Csak egy életed van! Biztosan megéri kockáztatni?

2017. 06. 04. 20:00

A legújabb kutatások szerint, akár 20 évvel is tovább élhetnének a középkorú dohányosok, ehhez nem kellene mást tenniük, mint letenni a cigarettát.

Évről évre egyre riasztóbbak az statisztikai adatok, ugyanis hazánkban kb. 35 ezren halnak meg évente a dohányzás miatt, mégis csak keveseknek sikerül leszokniuk.

A dohányzás az egyik legerősebb módosítható rizikófaktor, ennek ellenére minden harmadik magyar dohányzik, köztük sok fiatal is. Maurovich-Horvat Pál kardiológus főorvos ismertette, hogy a felmérések szerint, tíz magyar középiskolás közül hét már kipróbálta a dohányzást.

Méreg, mely az egész szervezetre hatással van…

A cigarettának nem csak a füstje, hanem az ebben lévő több ezer toxikus anyag összessége is nagyon kártékony nem csak a tüdőre, hanem a keringésre is. A toxikus anyagok a vérárammal mindenhova eljutnak a szervezetben, mindenhol rongálják az ereket és a tüdőt is. Direkt módon károsítják az erek belső felszínét, hozzájárulnak ahhoz, hogy azokon felrakódások, úgynevezett plakkok alakuljanak ki. Igaz ez nem csak a koszorúerekre, hanem a végtag- és egyéb perifériás erekre is. Ezek a felrakódások rendkívül alattomosak, csendben nőnek az erek belső felszínén. Ha egy perifériás éren alakul felrakódás, az végtagamputációt eredményezhet, míg a szívben koszorúér-elzáródást és hirtelen szívhalált okozhat. Az első tünet a hirtelen szívhalál lehet.

Aki leteszi hamarosan jobban lesz…

A kardiológus szerint, a dohányzás elhagyásának áldásos hatásai rendkívül gyorsan jelentkeznek. A cigaretta letételét követő 20 perc után a pulzus és a vérnyomás rendeződik. Nyolc óra kell nagyjából ahhoz, hogy a véroxigén szállítókapacitása a nemdohányzókéval azonos értékre emelkedjen. A vér alvadékonysága is javul. Már másnapra jelentősen csökkent a hirtelen szívhalál kockázata és nagyjából 8 hónap kell ahhoz, hogy az ízeket ismét ugyanúgy érezze az illető, mintha nem dohányzott volna. Egy év kell ahhoz, hogy az infarktus valószínűsége a felére csökkenjen. A tüdőrák valószínűségének visszaesésére 5 évre van szükség, 10 év múlva pedig minden rizikó megegyezik azokéval, akik sosem dohányoznak. A nemdohányzók esetében a tüdőrák valószínűsége feleakkora, mint a dohányosokéban.

Elhízástól félsz? Ne tedd!

A cigaretta elhagyását követő testsúlynövekedés valós probléma, de nem mindenkinél jelentkezik. Ez több részből tevődik össze: egyrészt azért eszünk többet, mert cigaretta helyett másik elfoglaltságot keresünk, másrészt a nikotin önmagában serkenti az anyagcserét és az érvágyat is csökkenti. A dohányzás azonban sokkal károsabb, mint egy kis testsúlynövekedés, hiszen általában mindössze 1-2 kilogramm súlyfelesleg jelentkezik az első néhány hónap alatt. Ezt követően pedig gyakran tapasztalható, hogy a dohányzást elhagyók testsúlyt vesztenek, hiszen megnő a sportoláshoz való kedv és visszatér ez erő is hozzá.

(Forrás: lelkielet.hu, hirado.hu l Kép: pixabay.com)