Jump to content

Milyen színeket szeretnek a magyarok? Ez mi mindent befolyásol?

2017. 05. 29. 17:00

Magyarország kedvenc színe a kék, de ha az otthonok belső és külső falairól van szó, akkor a világos árnyalatok a legkedveltebbek, ha pedig autóról van szó, a legnépszerűbbnek a fekete számít – többek közt ez derül ki a PPG Trilak első Színtérkép felméréséből. Az, hogy milyen a falak színe, a lakás eladhatóságát és akár az árát is befolyásolhatja.

Milyen színeket szeretnek a magyarok?

A magyar internetező felnőtt lakosság kedvenc színe a kék, ezt nők körében a piros, vörös, a férfiaknál pedig a zöld követi. Ha az otthonukról van szó, honfitársaink a világos színeket kedvelik és ilyen házakban, lakásokban is élnek. Jelenleg minden ötödik internetező fehér színű házban lakik – a fehér színt szorosan követi elterjedtségben a sárga (18%), míg a harmadik leggyakrabban említett külső házszín (a szürke) aránya már 10% alatti. A hálószobában szintén a visszafogott színeket szeretik az internetezők: fehér, krém, barack, vajszín a legkedveltebb árnyalat. Ami az autókat illeti, a megkérdezettek több mint tizedének (13%) van vagy volt fehér kocsija, ezt követi az ezüst és a szürke 11-11%-kal. A válaszadók ötöde ugyanakkor fekete színű kocsit választana (21%) – második ebben a sorban a kék (15%), majd az ezüst (12%) következik.

Az elmúlt évben a színes beltéri festékek piaca bővült a legnagyobb mértékben, közel 13 százalékkal” – mondta Miavecz István, a PPG Trilak Kft. ügyvezető igazgatója, aki szerint az idén is hasonló ütemű növekedés várható. A piac bővülése mellett változik a legdivatosabb színek palettája is: míg hosszú időn át a citrom és a narancssárga árnyalatai voltak a legnépszerűbbek, addig az elmúlt években olyan színek is divatba jöttek, mint a mojito zöld vagy a szürke különböző árnyalatai. A cég várakozásai szerint idén folytatódik a földszínek, pl. a kakaó, a kávé, a pergamen, a bézs vagy a fahéj három-négy éve tartó előretörése, sőt, ebben az esztendőben várhatóan ezek, valamint a szürke árnyalatai lesznek majd a legkapósabb festékek. A most divatos pasztellszínek előnye, hogy kiválóan kombinálhatóak a fehérrel és annak árnyalataival, így használatukkal meleggé és bensőségesé varázsolható a környezetünk, otthonunk.

Érzelmeket ébreszthetnek és emlékeket idézhetnek fel bennünk...

 A kék alapszín, a körülöttünk lévő világban a kék dolgokhoz nagyon sok pozitív élményünk kötődhet: kék tenger, kék ég, nyaralás, boldogság, de a komolyság, a munka színe is lehet egy klasszikus kék” – kommentálta a kutatás eredményeit az eseményen Vágó Réka, divattervező. Az sem véletlen, hogy a hölgyeknél nagyon kedvelt szín a piros, hiszen a nőiességet, a szépséget kötjük hozzá gondolatban.

Csavarga Rózsa belsőépítész szerint, a színek hatással vannak mindennapjainkra, ezért otthonunk belső tereinek színét a funkciójuktól függően választjuk ki. Hálószobánál általában a nyugtató hatású melegebb színárnyalatokat preferáljuk,  az étkezőnél a barackos és narancsos színeket. Utóbbinak a fő oka, hogy ezek a színek étvágygerjesztő hatásúak, ezért kedveltek az éttermekben is. A nappalikban a fehér és földszínek dominálnak, míg a gyerekszobák esetében a világoskék vagy a rózsaszín.

 

(Forrás: lelkielet.hu, hirado.hu l Kép: pixabay.com)