Jump to content

Nem is sejtenénk,de környezetünk hatással van a hormonrendszerünkre!

2017. 05. 15. 18:00

Sokan nem is sejtik, de minket körülvevő konyhai eszközök, kozmetikumok, dohány és vegyi áruk észrevétlenül ugyan, de hatással vannak a hormonális rendszerre és annak megfelelő működésére.

Ugyan nem mérgező, mégis hatással van ránk...

Hormongátló vagy hormondisztrupter anyagnak nevezzük azokat a környezetszennyező anyagokat, amelyek ugyan nem mérgezőek, ám mégis hatnak ránk, hiszen olyan receptorokhoz kötődnek, amelyek a hormonális rendszerünket befolyásolják – mondta el dr. Tompa Anna, a Semmelweis Egyetem Népegészségtani Intézetének tanára. Ezek megtalálhatók fémekben, műanyagokban, permetezőszerekben, dohányban és élelmiszerekben is. Kiderült, hogy a műanyag edények faláról ezek az anyagok leoldódhatnak és kisbabák, várandós anyukák szervezetébe is bekerülhetnek. E toxikus anyagok pedig befolyásolhatják a magzat szexuális differenciálódását, illetve azokat a szöveteket, melyek hormonérzékenyek.

Óvatosan a gyerekjátékokkal!

A szakember szerint, e kategóriába sorolták régebben az ásványvizes üvegeket is, igaz, az OECD-országokban ezeket kizárták az élelmiszerláncból, azonban például a gyerekjátékokban még ma is előfordulhatnak.

Veszélyes műanyagok?

A mikrohullámú sütők és a műanyagok kapcsolata kritikus pont, hiszen, bár élelmiszereket lehet tartani ezekben az anyagokban, ez azonban nem azt jelenti, hogy mikrózhatók . A szervezet ezeket az anyagokat ugyan metabolizálja, de ezen anyagok képesek olyan kritikus genetikai pontokhoz kötődni, melyek a különböző szteroidhormonok képzéséért felelősek a DNS-molekulán, és azt a látszatot keltik a sejt számára, mintha szükség lenne azoknak a hormonoknak a termelésére is.

Milyen problémákat okozhat?

Azoknál, akik ilyen anyagokkal intenzíven érintkeznek, hormonzavar léphet fel – az egyik legjellegzetesebb ilyen hormonzavar nők esetében az endometriózis. A betegség során hormonszerű szövetek tapadnak meg a méhnyálkahártyából kiindulva a hashártyán és a petefészken, és a normális menstruációs ciklus idején elkezdenek vérezni, és súlyos tüneteket, akár meddőséget is okozhatnak.

Fém a mindennapos használati tárgyainkban

Fémet találunk festékekben, kozmetikumokban, ékszerekben is. A tetoválóanyagokból egyre inkább kivonják ezeket az anyagokat allergizáló hatásuk miatt, azonban például a dohányfüsttől kezdve az elégetett szeméten át a porig a legkülönbözőbb anyagokban megtalálható a fém, de az autógyártás során környezetünkbe kerülő fémtárgyakra is gondolhatunk.

Sok hasznos fém van ugyanakkor – így a réz, vas és magnézium vagy cinkvegyületek -, melyek szükségesek az enzimek működéséhez, ám ezen fémek metabolizmusa biztosított a sejt számára. A toxikus fémek pont ezeket az utakat használják fel arra, hogy bejussanak a szervezetbe.

Mit okozhat még, ha az egyén fogékony rá?

Természetesen egyéni érzékenység és genetikai adottságok, valamint szokások is befolyásolják, mit okozhatnak ezek az anyagok, így van, akinél diabéteszt, elhízást, daganatot, vagy ezeket együttesen is okozhatják a toxikus anyagok.

 

(Forrás: lelkielet.hu, hirado.hu l Kép: pixabay.com)