Jump to content

A szabadság tesz emberré

2015. 09. 11. 18:55

Újat kell csinálni. S ezt csináljuk. Csináljuk a belénk lehelt szó szerint. Csináljuk szabadon. Mert világ csak abból lesz, amit szabadon csinálunk. Csak abból lesz ember. Abból lesz házasság. Abból lesz művészet, gondolat, abból lesz nép, közösség, emberiség. Abból lesz világ. Szabadon.

Csináljuk magunkból. Magunkból, vagyis lényünkből és nem műveinkből. Az ember a mű. Csak ez szabad és kész ember az, akiből a világ épül. Ez a személy. Ez a világ alapanyaga.

- Ez az alapanyag a normális ember. Az ép és egészséges ember. Nem a tehetség, nem a zseni, nem a különlegesség, és a kivétel és a szenzáció. A normális ember arról ismerem fel, hogy nem közömbös, nem részvétlen, nem semleges, és nem minőségtelen.

Ő a szenvedélyes ember, az érdekelt, a mámoros, az álmodó, az enthuziaszta. Szóval az igaz ember. Nem a bölcs, nem a szent, nem a hős.

- Az összeroskadt és felperzselt és rombadőlt világban ez a szerelem, ez a szenvedély, ez a mámor az, ami az embert normálissá teszi. Az egyetlen, amely ezt a kozmikus rongáltságot felszámolja és az eredetinél magasabb világot fel tudja építeni. Amely a nyomorékokat egészségessé teszi.

(Forrás: Hamvas Béla: Unicornis /részlet/. Fotó:pixabay.com)

Csatlakozz a Lelki Élethez a Facebookon!