Jump to content

Féltékenység, irigység, hasonlítgatás

2014. 09. 06. 20:24

A féltékenység és az összehasonlítás nem csak az életben nagy úr, ezeket az érzéseket sulykolják belénk a médián, televízión, interneten, filmeken, zenén keresztül is.

 

Kattints  ide a Facebook oldalunkért!

A győzelmet is úgy ábrázolják, hogy ott a vesztesnek szava sincs, a győztes mindent visz! Ebből persze az életben is féltékenység alakul ki a győztesek felé. Mivel nem győzhet mindenki örökké, ezért a veszteséget mindenki átéli az életében.

Ám, ha magunkban hordozzuk az irigykedő mentalitást, nem lehet belőlünk boldog győztes. Miért nem? Azért, mert mindig lesznek újabb versenyek, csaták, mindig lesz kit legyőzni, lesznek új ellenségek, és céltáblák. Ha irigy, féltékeny természetű vagy, sohasem lehetsz elégedett.

Az irigy szív kapzsivá, és mohóvá válhat. Ezek a tulajdonságok még pluszban hozzájárulnak ahhoz, hogy a célra való összpontosítás helyett az ellenfeleidre figyelj. Így nehezebben tudsz koncentrálni, és nehezebben is haladsz majd előre. Még a Tízparancsolatban is szerepel: Ne kívánd felebarátod házát, ne kívánd felebarátod feleségét, se szolgáját, se szolgálólányát, se ökrét, se szamarát –se semmit, ami a te társadé!”

Sokszor a másik ember boldogságára vágyunk, de a listán ott szerepel a népszerűség, a hírnév, a pozíció, és a másik otthona is. Azonban azt rendre elfelejtjük, hogy mindenkinek megvannak a maga nehézségei, gondja, kihívásai. Minden dolognak megvan a pozitív, és a negatív oldala is.

Légy hálás azért, amid most van, és ne sóvárogj olyasmi után, ami nem a tiéd. A hálás szívű ember virágzik, és tud összpontosítani a céljaira.

(Forrás: Jim Dornan: Zongora a tengerparton / Fotó:galleryhip.com)