Jump to content

Te milyen perfekcionizmusra vagy hajlamos?

2014. 09. 02. 16:13

A perfekcionista folyamatosan tökéletességre törekszik. Kérdés, hogy megéri-e.

Ha találkozol olyasvalakivel, aki folyton erkölcscsőszködik, és legyen a vétek bármilyen csekély, sem magának, sem másnak nem tud megbocsátani, biztos, hogy egy perfekcionistával állsz szemben.

Létezik teljesítmény - perfekcionista, megjelenés- perfekcionista, kapcsolati- perfekcionista, erkölcsi- perfekcionista, stb. Akár attól szenvedsz, hogy sohasem érzed elégnek az elvégzett munkádat, akár azon gondolkozol, hogy mások mit gondolnak rólad, vagy attól félsz, hogy egyedül maradsz, egy biztos: perfekcionizmusod alapja az alacsony önértékelés.

A perfekcionisták úgy gondolják, hogy mindig a legjobbat kell tenniük, mert ha nem, akkor kudarcot vallanak. A helyzet viszont az, hogy bármit teszel, lesznek átlagon aluli teljesítményeid, és átlagon felüliek is. A perfekcionisták kétszer is meggondolják, hogy belekezdjenek-e valamibe, hiszen már előre elmehet a kedvük, ha úgy gondolják, nem fognak tudni 100%-osan csinálni valamit.

Szabadulj meg a régi beidegződéseidtől, higgy önmagadban, bocsáss meg magadnak, ha valami nem sikerül, és fogadd el önmagad. Jobb úgy elbukni, hogy próbálkozol, mintsem kiválónak lenni a semmittevésben!

(Forrás: UCB Hungary: Győzelem a büszkeségünk felett / Fotó:it.wikinoticia.com)

Már a Lelki élet magazin is fenn van a Facebook-on, lájkolj minket ide kattintva!