Jump to content

Ez történik, ha másokat hibáztatsz 1.

2014. 08. 16. 20:31

Napjaink társadalma fertőzött a felelősség-áthárítás szokásával. Nagy divat lett másokat hibáztatni nehézségeinkért. De mi történik mindeközben?

Miközben valaki áthárítja a felelősséget a másikra, pillanatnyilag csökkenti a bűntudat érzését, de hosszú távon többet veszít, mint nyer. Ha ugyanis másokat hibáztatsz, máris gyűjtesz egy seregnyi ellenséget. Először is, akit hibáztatsz, elkezd majd védekezni, és bizonyítékokat fog hozni az ártatlansága mellett. Haragudni is fog Rád, nagyon, és maga mellé állítja majd a barátait is. Egy idő után a saját barátaidnak, és a családodnak is elegük lesz az állandó panaszkodásodból, és inkább eltávolodnak tőled.

A keserűség gyorsan fog terjedni a szívedben, és könnyen függővé válhatsz. Ha egyre inkább azon kapod magad, hogy szeretsz a saját magad számára mentséget találni, és élvezed, ha átjár az az érzés, amit mások hibáztatása közben érzel, akkor már függő vagy, és egyre nagyobb mester leszel ebben. Bizony rá lehet szokni mások hibáztatására, s közben csökken az a képességed, hogy meg tudj bocsátani másoknak. Társaiddá válik az elítélés, és a neheztelés. Miért pazarolsz erre időt, és energiát?

Következő cikkünkben mások hibáztatásának további következményeiről lesz szó.

(Forrás:lelkielet.hu/Fotó:themooreconsortium.blogspot.com;chughtailab.com)