Jump to content

Szülés utáni depresszió

2014. 07. 17. 13:23

A terhességet, a szülést és az újszülöttel való 24 órás foglalkozást megélheti egy nő problémamentesen, mámortól átitatott állapotban is, de néha előfordul, hogy az újdonsült anyuka nem így érez.

A szülés utáni depressziót kiválthatja az, ha egy nő túl fiatalon vállal gyermeket vagy a házasság rossz, esetleg egyedülálló az anya. A támogató család, férj hiánya, a rossz anyagi környezet fokozhatja a gyermekvállalással szembeni ambivalens érzelmeket, amelyek a szülés utáni depressziót kiválthatják. Ezeken kívül hormonális, pszichológiai tényezők is befolyásolják annak kialakulását.

Terhesség alatt az állapotos nő szervezete 10-szer több női hormont termel, mint normál esetben, azonban szülés után ez a szint visszaesik a normál tartományba. Ez nagy megterhelés az anya szervezetének, ráadásul ott a picike jövevény, akiről gondoskodni kell, és az addig kialakított élet teljesen felborul. Ezek a tényezők és a helyzetből adódó bizonytalanság hozzájárul a szülés utáni depresszió kialakulásához.

Jellemző tünete a kedvtelenség, szomorúság, érdektelenség. Az újdonsült anyuka nem képes örülni gyermekének, sokat sír, gyermekével nem akar foglalkozni. Ideges és ingerlékeny, feszült, agresszív, alvászavar jelentkezhet, állandóan fáradt, levert. Gyakori, hogy az anya alkalmatlannak érzi magát az anyaságra, koncentrálási nehézségei vannak, felmerül benne az öngyilkosság gondolata. Ezek a tünetek bárkinél jelentkezhetnek, azonban ha a szülés utáni három hónapon belül két hétnél tovább is fennállnak, akkor szülés utáni depresszióról beszélünk.

Ha felismerésre kerül a depresszió, érdemes orvoshoz fordulni, ugyanis a pszichiáter hangulatjavító gyógyszert ír fel vagy pszichoterápiát. A szakorvos gyógyszeres kezelése mellett az édesanya szoptathatja gyermekét, így a kapcsolatát bensőségesebbé tudja tenni, hangulata pedig idővel normál kerékvágásba kerül. A pszichoterápia során akár az édesapát is be lehet vonni.

Természetesen az lenne a legideálisabb, ha ez ki sem alakulna, ezért nagyon fontos a szülésre és a szülői feladatokra való reális rálátás. Interneten és könyvekből fel lehet készülni a szülés és az anyaság szépségeire, de annak árnyoldalait is megismerheti a kismama. Nagyon fontos az is, hogy a kismama, az újdonsült anyuka tudjon valakivel bensőségesen beszélni állapotáról, érzéseiről, mert ez a belső feszültséget oldja.

(Fotó:health.com/youandmemagazine.com)