Jump to content

LELKI MEGJELENÉSÜNK BESZÉDÜNK ÁLTAL

2014. 07. 01. 10:33

Hajlamosak vagyunk megítélni másokat külsejük alapján, hiszen számos sztereotípia él társadalmunkban, mely félrevezethet minket. Na de mi a helyzet a beszéddel? Az eddigi felmérések szerint ez pontosabb képet adhat rólunk, ugyanis mindennek oka van: ha dadogunk, ha hadarunk. A beszédhibák pedig orvosolhatóak, s ezáltal személyiségünk is.

A dadogás kisgyermekkorban alakul ki, általában valamilyen trauma következménye, melyet az illető képtelen feldolgozni. Gyakori tünet még a lassú, vontatott beszéd, ami elnyomásra, konfliktusos családi háttérre utal. Ilyen esetben a személy azóta is csak óvatosan vagy egyáltalán nem mer véleményt nyilvánítani, mert fél a reakcióktól. Az elnyomás más irányt is vehet: az illető hadarni kezd, ugyanis megszokja, hogy családja elnyomja, így idősebbként megpróbál minél több információt kiadni magából.

A motyogó emberek nagyon negatív önképpel rendelkeznek, s hajlamosak lennénk azt hinni, hogy a harsány, nagyhangú emberek magabiztosak, de ez nem feltétlenül igaz. Általában ők is önbizalomhiánnyal küzdenek, de igyekszenek azt kompenzálni.

Természetesen nem csak lelki okokban keresendőek a beszédhibák, testi okok is lehetnek, például a beszédért felelős szervek hibája.

(Fotó:livewellmagazine.org)