Jump to content

Megtudhatjuk, ki a lelki társunk a Facebookon

2014. 06. 20. 11:15

Az öt alapvető tulajdonságot méri Facebook-posztjaink alapján egy új gyorsteszt, amely arra is alkalmas, hogy összevessük magunkat ismerőseinkkel. Új személyiségelemző tesztet készítettek a Pennsylvaniai Egyetem kutatói 75 ezer önkéntes Facebook-posztjainak elemzésével. Ez alapján a Five nevű cég létrehozott egy alkalmazást, amely a Facebookon közzétett posztok kulcsszavaiból kiindulva rajzolja fel a személyiségünket. A teszt a pszichológiában ismert öt alapvető tulajdonságot méri, és ez alapján kiválasztja öt legfőbb jellemzőnket.

A Big Five faktorok a nyitottság, a lelkiismeretesség, a extraverzió, a barátságosság és a neurózis. A Big Five modell magyarázatot ad egy személy különböző tulajdonságairól átfedés nélkül. Empirikus kutatások kimutatták, hogy a Big Five személyiségjegyek összhangban az egyénekről kialakult leírásokkal és észrevételekkel.

Facebook-ismerőseink posztjait is gyorselemzésnek veti alá, és azt is megállapítja, hogy közülük kik hasonlítanak ránk a legjobban. A program arra is alkalmas, hogy híres emberek személyiségrajzával vessük össze a sajátunkat.

A baloldali hasábban ismerőseink nevére kattintva, majd a jobb felső sarokban a "Compare to me" gombra klikkelve egyenként is megnézhetjük, kivel mennyire vagyunk azonosak - legalábbis a facebookos énünk tekintetében.

Fotó: freedigitalphotos.net forrás:lelkielet.hu/hvg.hu