Jump to content

Legyőzhető a lámpaláz is

2014. 06. 18. 17:28

Nagyon sok ember fél, amikor az egész osztály előtt kell beszélnie, retteg, hogy kineveti a közönség, ha valamit elhibáz. A lámpaláz egy olyan állapot, amelyben szervezetünk felkészül a megmérettetésre, hogy a lehető legjobb teljesítményt nyújthasd. Az ilyenkor a testünkben felszabaduló stresszhormonok (pl. az adrenalin) segítenek az összpontosításban. Nem ritka azonban, hogy az aggodalom átveszi a test fölött az irányítást, és az említett hormonok riadót fújnak a szervezetben: úgy érezzük, hogy hátunkon csorog a hideg verejték, a gondolatok csak úgy kavarognak a fejünkben, és a torkunkban dobog a szívünk.

A magabiztosság azonban képes kordában tartani a stresszhormonokat! Erősnek kell éreznünk magunkat, de ha ez nem megy egyedül, nem szégyen megkérni valamelyik szülőt, tesót vagy barátot, hogy tartson nekünk egy buzdító beszédet, mielőtt színpadra lépünk. Ugyancsak jó ötlet, gyakorlás közben naplót vezetni, így ha a kritikus pillanatban megijedünk, gyorsan fellapozhatjuk, hogy újból meggyőződjünk, elég felkészültek vagyunk.

Emellett természetesen nem árt felkészültnek lenni, gyakorolni minél többet. Nagyon fontos az is, hogy optimisták legyünk, : tudatosítani magunkban hogy minden rendben lesz, és hogy meg tudom csinálni a feladatot.

Fiatal sportolók és zenészek véleménye szerint ugyanolyan fontos felkészülni a megmérettetés előtti lámpalázra, mint magára a megmérettetésre. Van, aki magával viszi a versenyre a kedvenc fotóalbumát, mások válogatást készítenek legkedvesebb zenéikből, vagy a jógából ismert légző gyakorlatok segítségével jutnak relaxált állapotba.

Sokan hajlamosak elhanyagolni az étkezéseket, az alvást és a testmozgást, amikor a nagy alkalomra készülnek. Pedig minden jobban fog menni, ha kialusszuk magunkat és ilyenkor is egészségesen étkezünk. Ha emellett még rendszeresen sportolunk is, szinte biztos, hogy uralkodni tudunk a lázadozó stresszhormonokon.

Fotó: freedigitalphotos.net forrás:lelkelet.hu/kamaszpanasz.hu