Jump to content

Mitől vagyunk boldogtalanok?

2014. 06. 05. 13:31

Száguldó világunk folytonosan arra kényszerít bennünket, hogy mindig többet, jobbat akarjunk. Alig van időnk felismerni az élet szépségeit, vagy akárcsak elmosolyodni egy pillanatra. Filozófusok évezredek óta keresik a választ arra a kérdésre, hogy vajon mi tesz minket boldogtalanná. Sokan sokféle elméletet alkottak a jelenség köré, érdekes azonban, hogy mostanra a tudomány is előállt a maga teóriáival, és kutatásokkal támasztotta alá elképzeléseit.

Álmodozni mindannyian szeretünk, egy 2010-ben a Harvard Egyetemen készített tanulmány azonban bebizonyította, hogy ez az egyik legfőbb oka a boldogtalanságnak. A kutatók 2250 önkéntesen tesztelték elméletüket. A kísérletben részt vevőknek válaszolniuk kellett egy speciálisan kifejlesztett mobilalkalmazáson érkező véletlenszerűen feltett kérdésekre. A tanulmány megállapította, hogy az ébren töltött idő nagyjából felében valami másra gondolunk, mint amit éppen csinálunk.

Ugyanakkor nem leszünk attól boldogabbak, ha például munka közben a nyaralásról álmodozunk. Úgy tűnik, ismét az a sokat hangoztatott filozófiai nézet bizonyosodott be, mely szerint boldogabbak vagyunk, ha a jelennek élünk, és megtaláljuk a szépséget a pillanatban.

Ugyanilyen fontos szempont, hogy mennyit rágódunk egy-egy döntésünkön. A folyamatos emésztődés azon, hogy vajon jól döntöttünk-e, őrjítő lehet, nem csoda, hogy kutatók ezt tartják az egyik legfőbb tényezőnek a stressz és a boldogtalanság kialakulásában.

Azokat, akik folyamatosan halogatták a végleges elhatározást, és azokat, akik később minden döntésüket megkérdőjelezték. Mindkét eset hatalmas stresszel és folyamatos bizonytalansággal jár, ami hosszú távon depresszióhoz vezethet.

Fotó: freedigitalphotos.net forrás:lelkielet.hu/lafemme.hu