Jump to content

A munkahelyi stressz számos megbetegedés előidézője

2014. 06. 04. 22:37

Sokkal inkább a gyors munkatempó, mint a sok munka miatt stresszesek a magyar munkavállalók, de az igazságtalanság, a tiszteletlenség és a szekálás, sőt a szexuális zaklatás és fizikai fenyegetés is komolyan jelen van az életünkben – derül ki az első országos munkahelyi stresszfelmérésből. A kutatás azért különösen jelentős, mert a nagyfokú munkahelyi stressz számos lelki és testi megbetegedés előidézője. A depresszió, a szorongás, a pánik, a kiégés, illetve a szív-érrendszeri megbetegedések, de a gyakori nyak-, hát- és derék-fájdalom esetében is komoly rizikótényező lehet a munkahelyi stressz.

A mindezekből fakadó ingerlékenység, apátia, koncentrációzavar akadálya lehet a minőségi munkának, sőt, a munkahelyi balesetveszélyt is növelheti. A fokozott pszichés terhelés egészségkárosító hatása napjainkban ugyanúgy egyértelmű, mint ahogy a sugárzás- vagy fertőzésveszélynek kitett, vagy a több műszakos munkarendben dolgozók is fokozott egészségügyi kockázatnak vannak kitéve.

Az országos, 43 százalékos átlagnál jóval nagyobb mértékben veszélyezteti a munkakörrel járó érzelmi megterhelés az oktatás (67%), valamint az egészségügyi és szociális ellátás (69 %) területén dolgozókat. Az elismerést pedig leginkább a személyszállításban, a közlekedésben dolgozók és a postai alkalmazottak hiányolják.

Mindezek alapján a leginkább stresszes munkaköröknek ma Magyarországon a vendéglátás és az idegenforgalom számít, ezt követi a kereskedelem, a gépjárműjavítás és az ingatlanozás, a közlekedés, valamint a postai szolgáltatás. A legnyugisabb munkahelyek ehhez az érdekképviseleti és nonprofit szervezeteknél, a szépségápolás terén, valamint a művészet, szórakoztatás, sport, szabadidő területén vannak jelenleg.

Fotó: freedigitalphotos.net forrás:lelkeielet.hu/vilaggazdasag.hu