Jump to content

Szekálás és lelki terror a divat a munkahelyeken

2014. 05. 28. 17:42

Hosszan tartó felmérés alapján a Semmelweis Egyetem Magatartástudományi Intézetének kutatói megállapították, hogy nem a munka mennyisége zavar igazán minket a munkahelyünkön. Sokkal inkább az igazságosság és a tisztelet alacsony mértékétől szenvedünk, a kiugróan sok nálunk a szekálás, valamint a lelki terror. Egyéni szinten stressztűrőbbé kell válnunk, a szervezeteknek pedig sokkal inkább oda kell figyelnie az ilyen jellegű problémákra. A magyar munkavállalók sokkal jobban szenvednek a gyors munkatempótól, mint a munka mennyiségétől. Eszerint a dolgozók csaknem 40 százaléka érzi, hogy lelki terrornak van kitéve a munkahelyén.

Zakor Tünde a Semmelweis Egyetem Magatartástudományi Intézet Munkahelyi stressz és stresszkezelés kutatócsoportjának tagja elmondta, az országos munkahelyi stresszfelmérést tavaly novemberben hirdettük meg, és nagyon nagy érdeklődést tapasztaltunk, 19 ezren kezdték el kitölteni a kérdőívet, ebből 13 104 volt teljes egészében használható.

A kérdések főként a munkahelyi stressztényezőkre vonatkoztak, amelyeken belül megkülönböztettek védőfaktorokat illetve kockázati tényezőket, vonatkoztak még kérdések a lelki egészségre, tehát a depressziószintre, a fizikális állapotra, tehát a betegségre és a saját egészségi állapot, jólét értékelése is szerepelt a kérdőívben.

Takor Tünde szerint a felmérésben azt tapasztalták, a magyar munkavállalók - kicsit eltérően az európai eredményektől - nem annyira a munka mennyiségétől, hanem a gyors munkatempótól szenvednek. Elmondta, hogy az igazságosság és a tisztelet alacsony mértéke volt jellemző és sajnos a szekálás, a lelki terror a válaszadók negyven százalékánál volt jelen, ami nagyon kiugró arány.

Fotó: freedigitalphotos.net forrás:lelkielet.hu/index.hu