Jump to content

Telefonos lelkisegély fiataloknak

2014. 05. 08. 16:09

Májustól az ország ifjúsági lelkisegély szolgálatai ugyanazon az egy telefonszámon érhetők el. Az anonim szolgálatnál a hálózat munkatársai reggel 9 és este 9 között állnak elsősorban a fiatalok rendelkezésére, akiket bármilyen lelki problémával meg lehet keresni. A Magyar Gyermek és Ifjúsági Telefonos Lelkisegély Szolgálatok Országos Szövetségének 137-00 száma vonalas telefonról ingyenesen hívható.

Sabáli Gábor a segélyvonalat működtető alapítvány kurátora elmondta, mostantól a 137-00 új, országos szinten egységesített hívószámon lehet az ifjúsági lelkisegély szolgálatot utolérni. A szolgálat ingyenes és anonim, tehát nem kell bemutatkozni, bármilyen lelki problémával megkereshetik őket.

A szám vezetékes telefonról díjmentesen hívható és jelen pillanatban 30-as mobilról is, de gőzerővel dolgoznak azon, hogy a többi mobilszolgáltatót is bevonják ebbe a körbe. Sabáli szerint a fiatalok elsősorban szerelmi és iskolai kríziseik miatt keresik őket, de sokan közvetlenül az öngyilkosság előtt hívják fel a vonalat, de sokszor a szülők is hozzájuk fordulnak a gyermekeikkel felmerülő problémáikkal.

A szakember elmondta, a szülők leginkább azzal keresik meg őket, hogy mit tegyenek, ha a gyereknél találtak valamit és félnek, hogy drogos kapcsolatra tettek szert. A fiatalok az öngyilkossági kísérlet előtti utolsó fázisban próbálják az utolsó szalmaszálba kapaszkodva őket megkeresni. „Nagyon változatos a hívásaik témája a szerelmi bánattól kezdve addig, hogyan vigyék haza a bizonyítványukat" – mondta Sabáli.

A telefonos lelkisegély szolgálatok munkatársai azt tapasztalják, hogy a gyerekek és a szülők többsége nem folytat érdemi beszélgetéseket, ezért a még megoldható kisebb problémák is kilátástalan drámává terebélyesednek.

Fotó: freedigitalphotos.net forrás:lelkiélet.hu/inforadio.hu