Jump to content

A leggyakoribb népbetegség: a depresszió

2014. 05. 05. 16:31

Az influenzával, kiütésekkel, allergiával, hányással vagy éppen a magas vérnyomással szinte azonnal orvoshoz fordulunk. Ez természetes, az azonban már nem, hogy azzal a megbetegedéssel, melyről bár kevesen ismerik be hazánkban, hogy valós problémát jelent, mégis sokakat érint, már nem megyünk orvoshoz. Ez pedig nem más, mint a depresszió. Az Egészségügyi Világszervezet okkal nyilvánította a társadalom negyedik legsúlyosabb betegségének 1997-ben, a helyzet pedig azóta csak romlott. Sok esetben orvosi segítség nélkül lehetetlen kilábalni az érzelmi életet érintő, és nagyon gyakran testi tünetekkel is együtt járó betegségből.

A legfontosabb, hogy a pillanatnyi rosszkedvtől és kimerültségtől meg tudják különböztetni az érintettek, vagy ha ők állapotuknál fogva nem is, a környezet mindenképpen. A depresszió egy mentális betegség, melynek során hangulatzavarok lépnek fel, és a jókedv mellett mélységes szomorúság is jellemzi a beteget, aki sokszor nincs is tisztában vele, hogy ő bizony beteg.

Tulajdonképpen e szélsőséges érzelmek alapján különíti el az orvostudomány a depresszió két fajtáját is, miszerint ha a két érzelmi szélsőség egyaránt jelen van a beteg életében, akkor mániás depresszióról beszélünk, ha viszont kizárólag a negatív tünetek tapasztalhatóak, akkor van szó depresszióról.

Világviszonylatban az tapasztalható, hogy bármilyen hihetetlen, de egy roppant fiatal réteg, a 27-30 éves korosztály a leginkább érintett, s sajnos tény, hogy egyre fiatalabb korban jelenik meg a betegség.

Magyarországon a lakosság körülbelül 15 százaléka diagnosztizáltan depressziós. Ugyanakkor nyilvánvaló, hogy a valós betegek száma – akik nincsenek is tisztában betegségükkel - ezt jóval meghaladja.

A negatív életesemények talán minden másnál gyakrabban vezetnek a hangulati állapotot érintő problémákhoz. A hirtelen veszteség, kudarc, az önértékelési problémák, a gyermekkorban megélt események, és a psziché fejlődési rendellenességei mind-mind oda vezethetnek, hogy kialakulnak azok a sokrétű tünetek, melyek jellemzőek a depressziós betegekre.

Fotó: freedigitalphotos.net forrás:lelkiélet.hu/mixin.hu