Jump to content

A harag és a düh sehova nem vezet

2014. 04. 30. 13:22

Ha megharagszunk valakire, valószínűleg az utolsó dolog, ami eszünkbe jut, hogy megbocsássunk. Miért béküljünk ki valakivel, aki átvágott a munkahelyen, kínos helyzetbe hozott, vagy anyagi károkat okozott? Dr. Thomas Plante, a Santa Clara University pszichológusa szerint a férfiak gyakran azt hiszik, hogy minden helyzetben keménynek és erősnek kell maradniuk. Pedig a haragtartás komoly lelki és fizikai sérüléseket okozhat. Szakértők szerint a haragtartás olyan, mintha mérget vennénk be és azt várnánk, mikor lesz hatással a másikra. De mit kell tenni, hogy ne így legyen?

A düh, frusztráció és szomorúság elveheti tőlünk a fiatalságunkat, hiszen megemelkedik a kortizol szintje a szervezetünkben. A hormon pedig kihat a DNS kromoszómák végén lévő telomerekre, melyeket az öregedéssel hoztak kapcsolatba. A Biological Psychology kutatása szerint viszont a megbocsátás csökkenti ennek a szintjét. A 2011-es tanulmány során azoknak, akik könnyebben túl tudtak lendülni a vitán-meg tudtak bocsátani- csökkent a kortizol szintje a szervezetükben.

A haragtartás, düh ugyanakkor rossz a szívünknek is. A mérges, keserű embereknek magasabb a vérnyomásuk és a pulzusok, ezért nagyobb eséllyel halhatnak meg szívbetegségben. Ilyenkor automatikusan harcolni akar a testünk, ami magasabb vérnyomáshoz vezet. A harag hatására megnő a vérben lévő C-reaktív fehérje mennyisége, mely elősegíti a szívbetegségek és a stroke kialakulását.

A harag kihat a testünkre is, a keserűség hatással van a metabolizmusodra, immunreakciókra és a szerveink működésére is. A sokáig tartó negatív érzelmek akár depressziót is okozhatnak, de szorongáshoz és dühkitörésekhez is vezethetnek. Az International Journal Of Psycophysiology kutatása szerint a megbocsátás hatására kevesebb gyógyszert és alkoholt fogyasztottak a résztvevők, de csökkent a vérnyomásuk és a pulzusuk is.

Hatással van a kapcsolatunkra is, hiszen ilyenkor könnyen hihetjük azt, hogy nem támogat senki. Köztudott, hogy a férfiak nehezebben ássák el a csatabárdot és bosszúállóbbak, míg a nők sokkal empatikusabbak.

fotó:freedigitalphotos.net/ forrás:lelkiélet.hu/menshealth.hu