Jump to content

A félénkség is legyőzhető

2014. 04. 25. 16:33

Az emberek többsége legszívesebben azonnal menekülne, ha ki kell állnia az emberek elé. Az ismeretlenekkel való beszélgetés gondolata is megijeszti. Rengeteg dolgot tehetünk azonban azért, hogy legyőzzük a félénkségünket. Egy probléma megoldásához előbb mindig az okot kell felfedni. Miért is félénk valaki? Mitől fél, ha kapcsolatot vagy beszélgetést kell kezdeményezni? Fél, hogy egy feladatot nem tud jól teljesíteni? A legegyszerűbb megoldás találni egy mantrát, amit ismételgetni tud: “Meg tudom csinálni”.

Akármilyen hihetetlenül hangzik is, mindenki tehetséges valamiben. Fel kell fedezni magunkban ezeket a kvalitásokat, és gyakorolni, erősíteni őket. Bármilyen hihetetlen, de a legsikeresebb emberek is küzdenek hasonló problémákkal.

Sokszor a képzelet is sokat segíthet. Csukjuk be a szemünket, és képzeljük magunk elé azt a szituációt, amikor félénkek vagy visszahúzódóak vagyunk. Ezután pedig képzeljük magunk elé ugyanezt a helyzetet, azzal a módosítással, hogy most nem félénk, visszahúzódó szereplő vagy, hanem magabiztos résztvevője az eseménynek. Ez a kis “gyakorlat “ sokat segíthet.

Próbáljunk minél többet mosolyogni, és mindig tartani a szemkontaktust. Egy mosolygós emberhez többen odamennek, és többen kezdeményeznek beszélgetést. Otthon, a tükör előtt gyakorolhatjuk a helyes tartást és a tiszta beszédet. Ezek a dolgok önbizalommal tölthetnek el és magabiztosságot sugároznak.

Mindig fontos, hogy legyenek céljaink. Akár heti szinten is kitűzhetünk egy új célt. Például: “Ezen a héten kiállok az osztály elé felelni” vagy “Odamegyek a szimpatikus lányhoz a kávézóban”. Az apró sikerek vezetnek a nagy célhoz.

Készíthetünk egy listát azokról a helyzetekről, amikor félénknek, vagy idegesnek érezzük magunkat. Érdemes a kisebb dolgokkal kezdeni, és ahogy egyre jobban felbátorodunk, jöhetnek a nehezebb szituációk.

Ne hasonlítgassuk magunkat másokhoz, hiszen ez csak még jobban csökkenti az önbizalmunkat. Mindenki egyedi, egyedi problémákkal, és egyedi erősségekkel. Csinálj mindent mértékkel, lazán, és megfelelő önbizalommal. Mosolyogj, és érezd jól magad!

Fotó: freedigitalphotos.net forrás:lelkiélet.hu/kamaszpanasz.hu