Jump to content

Mit kell tennünk a barátságért

2014. 01. 24. 06:10

Gyakran előfordul a legjobb barátok között is, hogy vita támad, vagy azt érzed, hogy „valami nem stimmel”, már nem úgy viselkedik veled, mint korábban. Ilyenkor robbanhat ki egy konfliktus, aminek a megoldása kettőtökön múlik. Mindenki máshogyan oldja meg a konfliktusokat. Vannak, akik tűzön-vízen keresztül a saját akaratukat próbálják véghezvinni és vannak olyanok, akik más akaratát lépten-nyomon teljesítik, csak nehogy elvesszen a barátság.

Lássunk néhány konfliktuskezelési módot. Mindegyikük hasznos lehet bizonyos helyzetekben. Vannak olyan esetek, amikor a versengés hasznos. Versengő az a megoldás, amikor minden körülmények között a saját szándékát próbálja véghezvinni a személy. Ez nagyon hatékony lehet, ha éppen egy versenyt akar megnyerni a csapatotok. Vagy akkor is lehetsz ilyen önérvényesítő, amikor valaki vissza akar érni valamivel, vagy nagyon határozottan akarod figyelmeztetni a többieket. Például egy osztálytársad le akarja másolni a házi feladatodat. Határozottan meg lehet kérni, hogy ne tegye, hiszen neked semmi hasznod nem származik abból, hogy megkapja a te matekleckédet.

Az alkalmazkodás olyan együttműködés, amikor lemondunk saját előnyeinkről. Ezt a stratégiát akkor érdemes használni, amikor belátjuk, hogy tévedtünk, vagy a probléma sokkal fontosabb a másik személynek, mint nekünk. Ilyenkor megéri egy kicsit hátralépni, és igazat adni. Lehet, hogy a versengés többet ártana, mint használna. Például az osztályban heves vita támad egy apró dolgon, ami téged nem is annyira érdekel. Ha folytatod a vitát, akkor csak az indulatok szítása folytatódik.

A komromisszumkereső hozzáállásra akkor lehet szükséged, amikor mindkettőtöknek érdeke, hogy találjatok valamilyen magoldást. Például év végén készül a tablótok, és az osztály egyik fele klasszikus stílusban szeretné, a másik viszont a modernt erőltetné. Ha valamelyikük lemond róla és teljesen alkalmazkodik, csalódni fog a végeredményben. Tehát a megoldás az, hogy olyan tablót kell csináltatni, amin mindkét stílus képviseli magát valamilyen formában. Kölcsönösen engedményt tesztek, mindenkinek csak részben teljesülnek a vágyai.

Az elkerülés az a megoldás, amikor jobb félre állni teljes mértékben. Ebben az esetben nem történik sem együttműködés, sem önérvényesítés. Például, ha a tanárod és egy osztálytársad vitatkoznak valamin. Ez tipikusan egy olyan probléma, hogy ha ott állást foglalsz, nem jöhetsz jól ki a helyzetből, vagy az osztálytársadat vagy a tanárodat sérted meg.

A problémamegoldás, mint konfliktusmegoldási mód, abban különbözik a kompromisszumkötéstől, hogy a saját és mások érdekei is teljesen érvényesülnek a közös megoldásban. Ezt akkor tudod alkalmazni, amikor barátoddal való kapcsolatodat egy negatív érzés árnyékolja be. Ennek az érzésnek a feldolgozása mindkettőtöknek ugyanolyan hasznos lehet.

Fotó: freedigitalphotos.net

lelkielet.hu/kamaszpanasz.hu