Jump to content

Hűtlenség, megcsalás, párkapcsolati problémák...Mi állhat a hátterében?

2017. 10. 16. 11:39

Több éves házasságokban, és hosszabb-rövidebb kapcsolatokban is egyre gyakoribb a hűtlenség. Mi lehet az oka annak, hogy a felek egyre gyakrabban elcsábulnak?

Miről szól egy párkapcsolat?

Egy kapcsolat több annál, hogy szeretetben és békében éljen egymás mellett két ember. Ahhoz, hogy halvány szikrája se gyúljon a harmadik fél iránti kísértésnek, több kell ezeknél. Szükség van kölcsönös vonzalomra, tűzre, őszinteségre, szeretetre, szerelemre, harmóniára, törődésre, odafigyelésre és megfelelő kommunikációra. Egy kapcsolat akkor működik jól, ha ez a mindkét fél részéről megvan. Vajon hányan élnek úgy egymás mellett, hogy titkon jelen van egy harmadik fél is?

Bár sokan a férfiakat gondolnák csalfábbnak, a nőkre is ugyanúgy jellemző, hogy ha valamit hiányolnak kapcsolatukból, elkezdenek kifelé kacsintgatni belőle. Mindezek ellenére, a legtöbben mégis úgy gondolják, hogy a férfiak állnak a hűtlenségi lista élén, hiszen a család, gyerekek, férj és apa szerep egy idő után túl kényelmesnek bizonyulhat, ezért valamiféle izgalomra vágynak. Férfiaknál és nőknél is előfordulhat, hogy, ha az aktuális párja elhanyagolja, nem erősíti férfiasságában,nőiességében, nem dicséri, nem érezteti, hogy mennyire fontos neki, akkor egy idő után olyan társaságot fog igényelni, ahol ezeket a dolgokat megkapja. Ezért lehet csábító és érdekes egy harmadik fél, főleg ha bókokkal és dicséretekkel halmozza el, és érezteti a kapcsolatban lévő féllel, hogy bármit megtenne érte.

Aki boldogtalan, az hiszékenyebbé válik?

A boldogtalan emberekre jellemző, hogy hiszékenyebbé is válnak, ugyanis amit eddig nem, vagy csak ritkán hallottak, kaptak, éreztek, azt most hirtelen nagyobb dózisban jut nekik. Ez erősíti az önbizalmat, előhozza a nőiességet, férfiasságot,hiszen az embereknek ösztönösen jól esik a kedvesség, figyelem, törődés, és ha valaki meghallgatja őket. Minden bizonnyal több házasság és kapcsolat is megmenthető lenne, ha a felek nem beszélnének el egymás mellett. Fontos, hogy időt kell szánni a másikra, meghallgatni, kimutatni az érzéseket, mielőtt már késő lenne.

Napjainkban egyre több a felszínes kapcsolat, ahol beletörődnek az emberek abba, ami van, akkor is ha ez nem okozza számukra a várt boldogságot. Van, hogy a magánytól való félelem is belekényszerít egyeseket egy nem működő kapcsolatba, amely általában hűtlenséggel is társul. Sajnos nőkre és férfiakra is egyaránt jellemző, hogy konfliktusok elkerülése érdekében szeretik besöpörni a problémákat a szőnyeg alá. A hűtlenség hátterében azonban nem csak a pillanatnyi boldogtalanság, és hirtelen felgyúló vágy és szenvedély állhat. Korábbi rossz kapcsolatok, gyerekkorban látott otthoni minta is meghúzódhat a hátterében. Ezen kívül önbizalomhiány is okozhatja, hiszen az embernek ilyenkor jól esik az „ismeretlen fél” hirtelen jött rajongása, a kedvesség, a bókok. Az ellaposodott kapcsolatoknál fokozódik a megcsalás veszélye. Természetesen a titkos viszonyok, a „hármas” kapcsolatok nem orvosolják a felszín alatt húzódó problémákat, éppen ezért fontos lenne, hogy korrekt módon közölje mindenki a párjával, ha úgy érzi a kapcsolatban, házasságban már nincs több, minden igyekezetük ellenére sem.

(Forrás: lelkielet.hu l Kép: pixabay.com)