Jump to content

Július 6- A csók világnapja

2016. 07. 06. 18:53

„Ahhoz, hogy egy csók igazán jó legyen, jelentenie kell valamit. Azzal kell megtörténnie, akit nem tudsz kiverni a fejedből, hogy mikor az ajkaitok összeérnek, egész testeddel érezd. Olyan heves és mély kell legyen, hogy ne akarj többé levegőt venni. Nem szabad az első csókkal csalni, hidd el, nem érné meg, mert ha megtalálod az igazit, az első csók sokat jelent." (Grey’s Anatomy)

A csók a szerelem egyik legszebb kifejezőeszköze. Bizonyára mindenki csókolózott már élete során, azonban kevesen tudják, hogy a csók nem pusztán egy csodás dolog, de a szervezetünkre is jótékonyan hat.

Ajkunk az egyik legérzékenyebb szervünk, agyunkban több érzékelő idegsejt tartozik az ajkakhoz, mint testünk más részeihez. Mikor két ember csókban forr össze, az érzés semmihez nem hasonlítható. Egyszerre szédületes és varázslatos.

Mitől érezzük úgy, mintha a fellegekben járnánk? 

Csókolózás közben feniletilamin (ópiumszármazékok), valamint endorfin és oxitocin szabadul fel szervezetünkben, melyek együttes hatása a drogokhoz hasonló euforikus állapotot vált ki az emberből. A feniletilamintól izgatottak leszünk, míg az endorfinok ellazítanak és kedvünkre is pozitívan hatnak. Az oxitocin már az első érintések hatására termelődésnek indul, a csókolózás során folyamatosan fokozódik.

Az agyban továbbá felszabadulnak olyan ingerületátvivő anyagok, mint a dopamin, melynek szerepe van a vágyakozásban és a partner „megkívánásában”, emelkedése örömérzetet, már-már euforikus állapotot okoz.                        

A norepimefrin és a szerotonin, utóbbi részt vesz a simaizmok összehúzódásában a szervezet hőmérsékletszabályozásban, a viselkedésben, a vérnyomás szabályozásában és a légzésben. Csókolózás hatására légzésünk felgyorsul, testhőmérsékletünk megemelkedik.

A csókolózás kedvező hatásai

- A csókolózás endorfint termel, mely köztudottan növeli a boldogság érzetét.

- A rendszeres csókolózás meghitté és szorosabbá varázsolja az új, vagy már régóta tartó kapcsolatokat is egyaránt.

- Csökkenti a szervezetben a stresszért felelős kortizolszint.

- A csókolózás kiváló zsírégető módszer, ugyanis számítások szerint 10 percnyi intenzív csókolózás akár 100 kalóriát is elégethet.(Nem mindegy azonban, hogy milyen szenvedéllyel és milyen testhelyzetben csókolózunk.)

- Javítja az oxigénellátást, pozitívan hat a tüdőre és a légutakra, ugyanis csókolózás közben háromszor annyit lélegzünk, mint általában.

- A csókolózás egyfajta kölcsönös immunterápia. A pár másik tagjának nyálában megtalálható baktériumok a gyomrot antitestek termelésére ösztönzik, az immunrendszer ezáltal ellenáll a baktériumoknak.

Érdekességek a csókolózásról

- A filmtörténet első csókja 1896-ban csattant el, a „The Kiss” (Csók) című némafilmben. A 47 másodpercig tartó jelenetben May Irwin és John Rice csókolóznak. A film megjelenése után nagy port kavart, ugyanis rosszallóan tekintettek a párra, erkölcstelennek tartották, ennek ellenére kora egyik legnépszerűbb filmjévé vált.

- Nem mindenki híve a hagyományos csókolózási formáknak, az eszkimók például csók helyett az orruk hegyét dörzsölik össze.

- 1998 óta próbálják felállítani a leghosszabb csók Guinness-rekordját. Thaiföldön versenyt is rendeztek,ahol a leghosszabb folyamatos csók rekordját igyekeztek felállítani. Végül négyen több mint ötven órán át csókolóztak, így új Guinness-rekord született. Víz alatti csók-rekord is született, a leghosszabb két perc, tizennyolc másodpercig tartott.

-  Az USA történelmének leghíresebb fotója 1945. augusztus 27-én jelent meg, azóta pedig bejárta a világot. Az amerikaiak II. világháború végét ünnepelték 1945. augusztus 14-én. Manhattan forgalmas utcáján felnőttek, gyerekek, katonák és civilek együtt ünnepeltek. Mikoris az ünneplés hevében egy tengerész elkapta az egyik utcán sétáló ápolónő derekát és szenvedélyesen megcsókolta.

 

Kép: pixabay.com