Jump to content

Itt a nyár… és az agybaj is?

2023. 06. 21. 19:00

Hurrá, itt a nyár! Mondják az iskolából a nyárba szabadult gyerekek. Sok szülő öröme már korántsem ilyen őszinte. Nem azért, mert nem szeretik boldognak és pihentnek látni gyermekeiket, hanem tartanak az unalomtól, a nyűglődéstől.

Nem lehetnek egész nyáron a gyerekek a nagyszülőknél. A táboroztatás ugyan jó elfoglaltságot jelent a csemetéknek, de azt meg tudjuk, hogy költséges mulatság. Ha azt az időszakot kihúzzuk táborokkal és segítő családtagokkal, amíg mi is szabadságra tudunk menni, onnan már átvehetjük a gyerekek szórakoztatását. Éppen ez okozza sok szülő számára a fejtörést.

A kerti medence, a fürdőzés jó szolgálatot tesz, de nem ázhatnak egész nap a gyerekek a vízben sem. Nem lóghatnak állandóan a település játszóterén sem, ezért otthoni elfoglaltságok is szükségesek.

Ami a szülők számára szórakozás, az a gyereknek nem biztos. Ezért üljetek le közösen és együtt beszéljétek át, hogy mit terveztek a nyárra. Nézzetek szét otthon, hogy milyen játékok vannak, amelyekkel közösen tudtok játszani. Keressetek az interneten olyan megoldásokat, amelyek jó szórakozást ígérnek az egész családnak és szerezzétek be. Ugyanakkor kis energia és anyagi ráfordítással olyan programot is találhattok az interneten, amelynek kivitelezése is kiváló családi program lehet, majd az elkészítés után az azzal való játék is.

Tervezzetek meg a közelben sétákat, kirándulásokat. Milyen közeli helyek vannak, amelyeket érdemes lehet meglátogatni? Készítsetek erről is tervet és egy piknikezés a szabadban, egy kisebb kerékpártúra is remek közös programnak ígérkezik.

Szuper, ha van a kertben medence (épített vagy nyáron felállított), de a strand, az strand. Keressétek fel a helyi strandot és lubickoljatok.

A nyárnak a pihenésről, a feltöltődésről kell szólnia. Ám mindig nem nyaralhat az ember és mindig nem is kell programot szervezni. Az otthon nyugalmát és tudni kell élvezni. Ha már unalmasak a játékok, a televízió és az internet is, akkor szülőként mutass példát azzal, hogy olvasol. Bátorítsd gyermekeidet arra, hogy találjanak maguknak is egy könyvet, amelyben elmélyedhetnek. Ha csak egy félórát így töltetek, az már tápláló az elmének is.

Lehet szidni az internetet és az okos kütyüket, hogy milyen romboló hatással van a csemetéinkre, azonban mutassuk meg nekik azt is, hogy mennyi hasznos dolgot is lehet találni. Így akár egy új hobbira is rálelhet az ember. Próbáljatok ki minél több kreatív programot. Könnyen lehet, hogy az egyik rabul fog ejteni.

Az élethosszig tanulás már a gyermekkorban megkezdődik. A nyár alkalmas lehet arra a pihenésen túl, hogy új sportágakban kipróbálja magát a gyerkőc. Ugyanakkor, ha van valami, amit szeretne elsajátítani (KRESZ, nyelv, hangszer), akkor használjátok ki a szabadidőt és keressetek arra alkalmat, hogy kipróbálja magát, tanuljon, fejlődjön. Sőt, akár ugyancsak szóba jöhet az internet és akár otthonról is elsajátíthatja az alapokat.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: lelkielet.co.hu | Képek: Pixabay)