Jump to content

Nem az a baj, hogy néz, hanem az, hogy mit

2023. 06. 14. 19:00

Sok kritika éri a mai médiatartalmakat, amelyeket gyermekeknek szánnak. Lehet mindezt hibáztatni, de arról is ejtsünk szót, hogy ha mindez koordinálva van, kézben tartják a szülők, akkor ki lehet szűrni a nem megfelelő tartalmakat.

A napokban tátva maradt a szám, amikor egy másik anyuka elmesélte, hogy a baráti körükben egy kisgyermekes anyuka olyan sorozat elé ültette le a 4 éves kisfiát, ami abszolút felnőtteknek való. Meg is volt az eredménye. A kicsi gyermekből agressziót, félelmet váltott ki, amire ennek megfelelően reagált: kést vett elő.

Szülőként ez annyira mélyen érintett, hogy elgondolkodtam, vajon jó tartalmakat lát-e az én kislányom? Mi történik a gyermekkel, ha olyan mesét vagy filmet néz, ami nem felel meg a korának? Az mentális és kognitív hatásokkal járhat?

 

Fejlődési késleltetés

A korának nem megfelelő tartalom nem segíti a gyermek szellemi, érzelmi és nyelvi fejlődését. A gyermekek a saját koruknak megfelelő tartalmakból sokat tanulnak és fejlődnek. Ha olyan mesét vagy filmet néznek, amely túl bonyolult vagy túl erőszakos, nehézségeik lehetnek a megértéssel és az azonosítással, ami visszafoghatja a fejlődésüket.

Szociális viselkedés

A gyermek könnyen befolyásolható, és a mesék és filmek erőteljes hatást gyakorolhatnak a viselkedésére és attitűdjeire. Ha olyan tartalmat néz, amely nem megfelelő viselkedést vagy értékeket mutat, a gyermek ezeket a modelleket követheti, és rossz szokásokat sajátíthat el.

Félelem és szorongás

A korának nem megfelelő mesék vagy filmek sokféle ijesztő, erőszakos vagy fenyegető jelenetet tartalmazhatnak. Ezek a jelenetek szorongást és félelmet kelthetnek a gyermekben, és álmatlanságot, rémálmokat vagy más mentális problémákat okozhatnak.

Valóságtól való elszakadás

Ha a gyermek olyan meséket vagy filmeket néz, amelyek túlságosan távol állnak a valóságtól, ez befolyásolhatja a gondolkodásmódját és a valóságérzékét. Ez nem feltétlenül negatív hatás, de lehet, hogy a gyermek nehezebben tudja elkülöníteni a valóságot a fikciótól.

Minden ember más, így a gyerekek is egyediek, és az őket érő hatásokra is különbözően reagálnak. A szülők kezében tartani azt, hogy a gyerekek mit néznek és meg kell húzni a határokat is.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: lelkielet.co.hu | Képek: Pixabay)