Jump to content

Családbarát eszközökkel, a koraszülött babák fejlődéséért!

2017. 12. 08. 10:54

A nagyon pici és esetleg még fejletlen babáknak állandó törődésre, szüleik folyamatos jelenlétére van szükségük ahhoz, hogy gyarapodjanak, gyógyuljanak.Épppen ezért, a Honvédkórházban a koraszülött babákon új, családbarát eszközök segítenek.

Egy nagy teljesítményű elektromos mellszívót és egy mobil EKG-t adott át a Koraszülöttek Országos Egyesülete (KORE) és a NaturAqua a Magyar Honvédség Egészségügyi Központ Honvédkórház szülészet-nőgyógyászati osztály és Perinatális Intenzív Centrum (PIC) számára, hogy a szívbeteg és a vártnál korábban világra jött kisbabák is a szüleik mellett lehessenek.

A most átadott modern orvosi eszközök tovább fokozzák a babák és a családok biztonságát. Az adományt jelképező táblát a KORE képviselője adta át Nádor Csabának, a Magyar Honvédség Egészségügyi Központ Perinatális Intenzív Centrum főorvosának és csapatának.

Az ország első családbarát intenzív centrumában mindig is a babák álltak a középpontban. A huszonnégy órás ügyelet mellett minden egészségügyi és nem egészségügyi dolgozó a koraszülöttek családjait egyenrangú partnerként kezeli. Azért tartják ezt kiemelten fontosnak, mert így alkalmuk nyílik ténylegesen sok időt és minőségi perceket együtt eltölteni a családoknak. Folyamatosan azon dolgoznak, hogy a szülőket a lehető leghamarabb és a legjobban bevonják a babák ellátásába, amivel a családközpontú ellátás újabb lépcsőjét, a családintegrált ellátást célozzák meg” – mondta el az átadás kapcsán Nádor Csaba főorvos.

Az egészséges életkezdethez a koraszülötteknek legfontosabb az anyatej. A kengurumódszer, vagyis a baba mellkason tartása és ezzel a méhen belüli időszakból megszokott testhőmérséklet, valamint a már jól ismert szívhang és a szülői hangok újra hallgatása is sokat segít, továbbá az édesanyánál megindítja a tejtermelést. A kengurus pillanatok azonban nem minden család számára jelentenek megoldást, hiszen a még nem szopó babák számára rendszeres fejéssel kell biztosítani az életmentő, növekedést és gyógyulást segítő anyatejet. Ebben segít a jövőben az édesanyáknak a Honvédkórház új fejőgépe. Az anyatej mennyisége akár huszonöt százalékkal is megnőhet, hogyha a baba és a mama között szorosabb kapcsolat fonódik. Emellett a mobil EKG is megkönnyíti az együttlétet az úgynevezett „koracsaládok” számára. 

A honvédkórházi PIC az elmúlt években újabb profilként kezdett foglalkozni a kardiológiai fejlődési rendellenességgel sújtott újszülöttekkel, koraszülöttekkel. Az orvosi csapat igyekszik az ő esetükben is megoldani a szülőkkel való egész napos együttlétet a PIC-ben, és ehhez az ágy melletti diagnosztikai eszközök, mint amilyen a mobil EKG, nagy segítséget jelentenek.

A mellszívó és a mobil EKG megvásárlásához anyagi támogatást nyújtó NaturAqua a magyarországi koraszülött ellátás elkötelezett támogatója. Partnere, a KORE közreműködésével segít családbaráttá tenni a kórházi osztályokat, hogy a koraszülött csecsemők ápolása mellett szüleik nyugalmát is biztosítsa.

(Forrás: lelkielet.hu, hirado.hu l Kép: pixabay.com)