Jump to content

Mesélős-beszélgetős: A páva, és a varjú

2015. 09. 04. 19:45

Tanulságos mese gyerekeknek

A palota kertjében egy fekete varjú szállt le az egyik narancsfa ágára. A szépen ápolt füvön egy páva lépkedett nagy peckesen. „Hogyan lehet megengedni egy ilyen fura teremtésnek – károgott a varjú –, hogy betegye ide a lábát! Olyan kevélyen járkál, mintha maga a szultán volna személyesen, pedig a lába kifejezetten rút.

A tolla meg milyen förtelmesen kék! Ilyen színt én sohasem vennék magamra. A farkát meg úgy húzza maga után, akárcsak egy róka.”
A varjú ekkor elhallgatott, és várta, mi lesz. A páva egy darabig nem szólt, majd szomorkásan elmosolyodott, s azt mondta: „Azt hiszem állításaid nem felelnek meg a valóságnak. Azt mondod, kevély vagyok, mert egyenesen tartom a fejemet, olyannyira, hogy vállamon feltarajzik a toll, nyakamat pedig rút toka csúfítja. De valójában legkevésbé sem vagyok kevély. Pontosan ismerem a magam fogyatékosságait, és tudom, hogy lábamat csupasz, ráncos bőr borítja. Éppen ez okoz bánatot, és emiatt hordom magasan a fejemet, hogy ne kelljen látni a lábamat.

Te csak azt látod meg rajtam, ami csúf. Erényeimet, szépségemet nem veszed észre. Neked még nem tűnt fel ez? Amit te csúfnak nevezel, az emberek éppen ezért szeretnek engem.”


Beszélgessetek!

A fenti mese kapcsán beszélgethettek arról, hogy ő mit tesz, ha a társai csúfolják. Kérdezd meg, szerinte miben rejlik a páva bölcsessége. Sejtesd vele, hogy bizony lehet, hogy segítségre szorul a varjú. A mese érinte az kevés önbizalom-kevélység-irigység témakörét is. Megannyi téma! El is játszhatjátok a történetet, s belebújhattok a madarak bőrébe.

(Forrás:Nossrat Peseschkian: A tudós meg a tevehajcsár. Keleti történetek – nyugati lelki bajokra, Fotó: Szűcs Édua)

Szeretnél hírt kapni a friss cikkekről? Kövess minket a Facebook-on!