Jump to content

Anya, most egyedül akarok lenni!

2015. 08. 13. 17:34

Tölts időt a tizenévessel!

Kamasz gyermekeddel is lehet szoros, bizalmas kapcsolatod!

Tölts vele úgy időt, hogy olyasmit csináltok, amivel ő szeretne foglalkozni! Ha támogatod az ötleteit, könnyebben válik magabiztossá, kezdeményezővé, gondolkodó egyéniséggé. Eközben légy megfigyelő, ne lásd el tanácsokkal! A legtöbb szülő túlzottan irányítja, ellenőrzi -legalábbis próbálja- a tinit. Ehelyett inkább élvezd a közelséget.

Fontos, hogy őszinte legyen a kapcsolatotok!

Jelezd, hogy szeretnél vele időt tölteni!

Beszéljétek meg, hogy meddig érsz rá, tudtok-e pénzt költeni, ha igen, mennyit. Ezalatt az idő alatt kerüljétek az irritáló, érzékeny témákat, hagyd, hogy most ő irányítson.

Ha a kamasz visszautasítja ezt, akkor erősítened kell a támogató/meghallgató együttlét idejét, melyben beszélsz neki magadról, és arról, hogyan látod őt. Milyen volt kisbabaként, mennyire szereted, stb.

A másik megoldás, ha nem jelented be előre, hogy programot szeretnél vele. Kezdeményezz beszélgetést vele spontán módon, pl. szólj hozzá egy általa nézett filmhez. Lógj körülötte, de ne rohand le kérdésekkel, ne akarj a legjobb barátja lenni, ne tegyél fel neki kutakodó kérdéseket. Várj a megfelelő alkalomra! Keresd a kapcsolódási pontokat, légy hozzáférhető, de elégedj meg ennyivel.

Lehet, hogy harcolnak ellene, hogy törődj velük, de valójában vágynak rá. Csak másképp, mint ahogyan azt Te gondolod.

(Patty Wipfler, a Kapcsolaton alapuló nevelés, Fotó:pixabay.com)

Szeretnél követni minket a Facebook-on? Kattints ide, és lájkold az oldalt!