Jump to content

Számolj le az aggódással!

2015. 07. 22. 14:29

A szülők aggódnak, és nyugtalanok, ha a gyermekeikre néznek, már azok csecsemőkorától kezdve. Erre az érzésre nem lehet felkészülni. Mégis, Kim John Payne: Egyszerűbb gyermekkor című könyvében nem kevesebbet állít, mint hogy „Az aggódás a szülőséghez tartozik, de nem határozhatja meg azt.”

„Ha az aggódás szétterül érzelmeink felszínén, és elszínezi a gyermekeinkkel való kapcsolatunk vizeit, akkor valami nincs rendjén.”

A szülői félelmek és aggodalmak elhomályosíthatják a gyermekeinkbe, és ösztöneinkbe vetett bizalmat. Ha viszont a szülők egyszerűsítik a gyerekek napi életét, a szülői egyensúly helyreáll.

Egyszerűsíteni lehet a játékszereket, a környezetüket, időbeosztásukat, s meg lehet honosítani körülöttük a ritmus, és a rendszeresség érzéseit. Ehhez el kell utasítani a „többet, gyorsan, hamarabb” késztetéseit, s hagyni, hogy a gyermek a saját tempójában, a rá nehezedő nyomások nélkül, élménynek élje meg a gyermekkorát.

Nem szabad engedni, hogy az aggodalmak szmogja megfertőzze a családi légkört. A félelmeket nem szabad megosztani a gyerekekkel. Te is kiszűrheted a felnőttvilágból a gyerekeidre nehezedő nyomást, s az aggodalmak nagy részét. Építsd fel a biztonság bázisát, ahonnan nekivághatnak a világ felfedezésének!

(Forrás: Kim John Payne: Egyszerűbb gyermekkor, Fotó: afathers-joy.blogspot.com)