Jump to content

Miért ver szavakkal egy szülő?

2015. 07. 11. 03:00

A düh erejével kimondott mondatok mély sérüléseket okozhatnak egy gyermek lelkében, s felnőtt korában is a szülő által mondott "Miért szültelek meg?", "Mehetsz, amerre látsz!", és hasonló mondatok következményeitől fog szenvedni.

Ha a gyerek önérzete sérül, későbbi társas kapcsolataiban kudarcok sorozatát élheti meg.

S hogy miért bántja egy szülő a gyermekét? Általában azért, mert már nem lát más eszközt a nevelésre, és kétségbe van esve. De persze a bántó mondatok kimondása amellett, hogy károsak, és kegyetlenek, nem rendezik, hanem újratermelik a problémát.

A mérgező mondatok sértik, támadják a gyerek élethez való jogát, személyes integritását.

Általában az így beszélő felnőtt számára terhet jelent a gyermek, és valamilyen traumát élt át, félelmei, fájdalmai vannak.

Fontos, hogy a szülő a saját útján, vagy szakember segítségével felismerje a gyermekével való harmonikus kapcsolat kialakulásának akadályát, és ezt elhárítsa. Ezek a lépések persze nehezebbek, mint elviselni a jelenlegi állapotot, megterhelő szembesülni a sebekkel, félelmekkel.

Előbb a szülőnek kell változnia ahhoz, hogy ne sérüljön tovább a gyermekével való kapcsolata, s a gyermek lelkivilága.

(Forrás: Nők Lapja Psziché, 2015 március, Fotó:freedigitalphotos.net, Father_Threatening_His_Son_by_David_Castillo_Dominici)

Szeretnél követni minket a Facebook-on? Kattints ide, és lájkold az oldalt!