Jump to content

Az aknétól a depresszióig

2015. 06. 25. 13:35

Azok a kamaszok, akiknek csúnyán pattanásos a bőrük, jobban ki vannak téve a lelki problémáknak, gyakrabban környékezi meg őket a depresszió, és nagyobb eséllyel jutnak eszükbe öngyilkos gondolatok.

A helyzetet tovább bonyolítja, hogy a legtöbb tizenéves tapasztalja az akne áldásait. Azért gond ez, mert az érzékeny fiataloknál épp az önbizalom, és az önértékelés kialakulása idején jelennek meg a testüket elcsúfító bőrhibák, amit igencsak a szívükre vehetnek. Nem beszélve a kortársak gúnyolódásáról, és a másik nem felé érzett szégyenérzetről.

A depressziós érzéseket súlyosbíthatják az aknéra felírt izotretinoin tartalmú gyógyszerek is, bár az akne okozta pszichés teher jóval nagyobb.

A csúnyább arcbőrűek tanulmányi eredménye is rosszabb, nehezebben illeszkednek be az iskolai közösségbe, kevés barátjuk van, vagy pedig teljesen magányosak. Sajnos ez ördögi kör, mert a stressz is ronthatja a bőr állapotát.

Komolyan kell venni, hogy a pattanások megkeseríthetik a kamaszok életét, és segíteni kell őket a leküzdésükben, illetve a helyes önkép fenntartásában is.


(Forrás: mayoclinic.org /Fotó:freedigitalphotos.net /Pimple_by_David_Castillo_Dominici)

Szeretnél követni minket a Facebook-on? Kattints ide, és lájkold az oldalt!