Jump to content

Vigyázz, Facebook! Így óvd meg a gyermeked!

2015. 06. 24. 15:08

A Facebook sok veszélyt rejt magában, ha nem figyelünk oda. A közöségi oldalon nem mindenki az, akinek mondja magát, s nem bízhatunk meg mindenkiben. Az a játék sem biztos, hogy követendő, amiben szinte mindenki benne van, s bizony néha meg kell nyomni a "tiltom" gombot.

Csak kamu! Álprofilok hálójában

Legyen gyanús a csemetédnek, ha szexi pózban csücsörítő nő, vagy vadító, kigyúrt férfi profilfotóval rendelkező egyén jelöli be a Facebookon. Többnyire szexpartnert keresnek így a közösségi hálón. Hívd fel erre a gyermeked figyelmét, ne dőljön be ennek a trükknek! Már az is gyanús, ha az illető ismerősei külföldiek, vagy túl sokan vannak. A leleplezésben segíthet a Google képkeresője, illetve a Tinyeye.com.

Tanács: Csak olyanokkal tartsa a kapcsolatot, akiket valóban ismer, az idegenek elől pedig mindent –beleértve a fotókat is- rejtsen el. Így nem lesz érdekes célpontja a csalóknak.

Gúnyolódó, megfélemlítő követők

Bizony egy-egy rosszabbul sikerült fotó miatt kicsúfolhatják a gyereket, aki ezt nagyon a szívére veheti. Tanítsd meg, hogy a helyén kezelje ezt. Ha jól választja meg a barátait, szerencsére erre csak igen elvétve, vagy egyáltalán nem kerülhet sor. Tanácsold neki, hogy ne szelfizzen folyton, s ha esetleg olyan fotót lát magáról, ami titokban készült, jelentsétek együtt a Facebook-nak.

A rosszindulatú ismerőst ki lehet jelölni, le is lehet tiltani, valamint esettől függően jelenteni is kell.

Nem minden játék buli

A jeges vödör kihívás, a pózolás tamponnal annyira még nem is ártalmatlan, de az alkoholivással, veszélyes helyeken történő szelfizés bizony már nem játék. Hívd fel erre a figyelmét, hiszen a saját biztonsága, egészsége minden játéknál többet ér.

Tanítsd meg a csemetéd a tudatosságra! Tanítsd meg arra, hogy ne a Facebookon élje az életét. Gyűjtse a valódi élményeket, s ezeket ne feltétlenül posztolja ki, legfeljebb az arra érdemeseknek. Legyen körültekintő a láthatósági beállításoknál, s nem érheti baj. Biztosítsd róla, hogy bármit is tapasztal, Neked elmondhatja, segítesz neki.

(Forrás: Nők Lapja psziché 2015 március, Fotó:freedigitalphotos.net /Young_Woman_Using_Laptop_In_Park_by_adamr)

Szeretnél követni minket a Facebook-on? Kattints ide, és lájkold az oldalt!