Jump to content

Nem egyszerű a kamaszokkal! Így bánj velük!

2015. 06. 19. 19:29

A legfontosabb, hogy partnerként, egyenrangúként kezeld. Ismerd el az igényeit, őket kielégíteni, értsd meg őt, de ne mondj le a saját igényeidről. Így Ő is jobban meg fog Téged érteni. Bánj így lázadó kamaszoddal!

„Ezek a mai fiatalok imádják a luxust, rossz szokásaik vannak, nem becsülik az autoritásokat, tiszteletlenek az idősebbekkel és a munka helyett is csak fecsegnek.” Szókratész

A kamaszok felborítják a család addigi rendjét, az egyensúlyt, de lehetőséget is adnak a fejlődésre, a családi kapcsolatok megújítására.

Mire vágynak?

Önállóságra, a szülőktől való leszakadásra, arra, hogy ők tarthassanak kontrollt a saját életük fölött, s hogy megillesse őket az autonómia.

Miért lázadnak a szülők ellen?

A lázadás mögött tehát ki nem mondott igények állnak. Fontos, hogy tudd, mik ezek az igények, hiszen így tudod majd hatékonyabban kezelni őt. Azért csapkodja az ajtót, azért szól vissza, mert le szeretne válni a szülőkről, de még nem ismeri a saját határait. A lázadás kialakítja a kereteket, a saját felelősségérzetet. Minden olyasmiért, amiről úgy érzik, a szülők nem bíznak meg benne, indulatosan reagálnak.

A serdülőkor feladatai

Ha úgy vesszük, a kamaszok élete egy nagy küzdelem. Küzdelem a testi változásokkal, küzdelem azért, hogy megfeleljenek a szülői, iskolai elvárásoknak, ráadásul be kell illeszkedniük a kortárscsoportjukba is. Dolgozniuk kell az önbizalomhiányukon, meg kell találniuk a szerepeiket, s a helyén kezelni a másik nem felé való érdeklődésüket, a szexualitásukat. Pályát kell választaniuk, rátalálni ideológiai, vallási elköteleződésükre. Mindez igen összetett feladat.

A kulcsszó a tudatos kommunikáció

Felejtsd el az irányító, szabályozó szereped, s azt, hogy a gyermeked épp lázad. Ha ő reagál lázadó gyermeki szemszögből („Miért nem kopogtál az ajtón, mielőtt bejöttél?”), könnyű irányító, szabályozó szülőként felcsattanni („Az én házamban nem mondod meg, mit csinálhatok!”). Állj ellen a kísértésnek! Neked sem jó, ha mindketten dühösek, idegesek lesztek.

Változtasd meg a kommunikáció menetét!

Parancsolgatás helyett mondd el neki kedvesen az igényeidet: „Nagyon jó lenne, ha rendben lenne a szobád, hogy a barátnőmnek meg tudjam mutatni.” Ha ellenkezik, magyarázd el neki, hogy udvariatlanság lenne egy vendéget nem körbevezetni a házban, de megérted, hogy ez az ő saját szobája, de akkor esetleg csak az ajtóból mutatod meg a szobáját, s akkor nem kell mindent elpakolnia. Kérdezd Őt is a megoldásról. Így növeled az önállóságát, a felelősségérzetét, elismered az igényeit.

(Forrás: www.mindennapipszichologia.hu / Fotó: http://www.freedigitalphotos.net/Young_Punk_Girl_by_David_Castillo_Dominici)

Szeretnél követni minket a Facebook-on? Kattints ide, és lájkold az oldalt!