Jump to content

A DROGKÉRDÉSRŐL GYERMEKKÖRBEN 2. RÉSZ

2015. 02. 23. 13:24

A dizájnerdrogok egyre közelebb férkőznek gyermekeinkhez. A kamaszkori bulik, a már fogyasztó barátok, ismerősök, kortársak, és az internet hihetetlenül hamar bűvkörükbe tudják vonni a fiatalokat. Mit tehetsz szülőként? A felvilágosítást már kiskorban el kell kezdeni.

A gyermekeket meg kell rá tanítani, hogy igenis merjenek kiállni a saját véleményükért (nem csak a drogokkal kapcsolatban), még akkor is, ha emiatt egy társaság különcei lesznek.

Beszélgess vele sokat mindenféléről, ismerd meg, tudd, hogy kik a barátai, hova szokott járni, milyen álmai vannak. Őrizd meg vele a jó kapcsolatot. Érj rá, amikor mutatni szeretne valamit, vagy épp mesélne. Ha elhanyagolod, ha nem figyelsz rá, mindent kortársakkal fog megbeszélni, ők fogják irányítani a jellemét, stb. A beszélgetések időt, és energiát követelnek Tőled, de a kapcsolat mindent megér.

Ha pozitív, és szoros a kapcsolatotok, azt is el fogja mondani, ha pl. elszív egy spanglit. Ne légy rá dühös, ne vágd pofon, inkább kérdezd meg tőle, milyen pluszt nyújtott neki a drog. Innen már tovább lehet lépni. Ha elrettented, tiltod, vagy pofon vágod, azzal semmit sem érsz, sőt, viselkedésed csak olaj lesz a tűzre.

A drogokkal kapcsolatban a legkisebbet is lehet tanítani. Mondd el neki, hogy a szerek megváltoztatnak, hogy hatásuk alatt olyat gondol, tesz, vagy mond, amit egyébként nem tenne. Nem fogja megismerni a szüleit, a játékait, összetörheti magát, kórházba kerülhet, stb. Ne ijesztgesd, csak magyarázd el neki, hogy a drogok hogyan változtatnak meg.

A mesék is a segítségedre lehetnek. A Békakirály című mesében lévő békával kapcsolatban mesélhetsz neki a coloradoi folyami varangyról, melynek bőre pszichoaktív anyagot termel, s az szájba jutva már 15 másodpercen belül hallucinál az egyén. A kisvakondos történetek légyölő galócája pl. mérgező toxikonokat tartalmaz, az Alíz a csodaországban című mesét a szerzője betépve írta meg, így született meg a gombákat falatozó kislány, vagy a vízipipázó hernyó. Természetesen ne a mesébe vetett hit erejét vedd el tőle, csak ezek a történetek nagyszerű példák arra, mit okozhatnak a tudatmódosító drogok.

(Forrás:Dr. Zacher Gábor / Fotó:www.huffingtonpost.ca)

Ha tetszett a cikk, kérünk oszd meg másokkal is!

További érdekességekért kattints ide, és csatlakozz a Facebook oldalunkhoz!