Jump to content

Engedd a veszélyzónába!

2015. 02. 17. 13:05

4 veszélyes dolog, amit engedj a gyermekednek! Gever Tulley, a Barkács Iskola alapítója ezt a 4 dolgot ajánlja, hogy engedd kipróbálni a gyermekednek. Meg is magyarázza, hogy miért.

Olyan világban élünk, ahol mindent egyre szigorúbb gyermekbiztonsági szabályoknak vetnek alá. Fulladásveszély-jelzés kerül minden műanyagra, figyelmeztetés kerül a kávéspohárra, hogy a tartalma túl forró lehet. Minden sarkot lekerekítünk, s elrakunk minden éles tárgyat…A 10 éven aluli gyermekek egy seregnyi tiltott dologról kell, hogy lemondjanak.

A gyermekek így nem tanulják meg, hogyan bánjanak ezekkel a tárgyakkal, és az első adandó alkalommal, amikor szembekerülnek velük, nagy eséllyel megsérülnek. Másrészt tilthatunk nekik bármit, ők a hátunk mögött úgyis a legveszélyesebb dolgokat fogják keresni.

Mit tehetsz azért, hogy gyermekedet kreatívnak, magabiztosnak, és a környezetét ismerőnek nevelhesd fel?

Íme pár példa Gever Tulley 50 ötletéből, melyről már könyvet is írt.

1. Engedd játszani a tűzzel! Gondolj úgy a tábortűzre, mint egy laboratóriumra, ahol a gyermek sokat tanulhat. Természetesen meghatározott keretek között.

2. Engedd, hogy saját zsebkése legyen! Univerzális szerszám ez, hisz lehet spatula, feszítő nyél, csavarhúzó, és még éle is van. Hatalmassá teszi a gyermeket, önmaga kiterjesztéseként fogja fel. Az alapszabályok ezek: vágjon a testétől elfelé, mindig élezze, és ne erőltesse. Előfordulhat, hogy kissé megvágják magukat, de gyorsan be fog gyógyulni.

3. Hadd dobjon lándzsát! A lándzsa persze csak egy példa, sok mindent lehet dobálni. A tárgyak eldobásának gyakorlása stimulálja a frontális és a parietális lebenyeket, melyek az éleslátásért, a 3D megértésért, és a strukturális problémamegoldásért felelősek, ezáltal segítik a vizualizációs készség és a becslés képességének fejlődését is. A dobás maga, fizikai és analitikai készségek kombinációja így hatásosan megmozgatja az egész testet. A célzás-alapú gyakorlatok szintén fejlesztik a gyerekek figyelmét és koncentrációs képességeit. Ez nagyszerű!

4. Hadd szedje szét a berendezéseket! Persze, csak ha már amúgy is menne a kukába. Fantasztikus élmény lesz számukra, hogy szétszedhetnek valamit, és többé-kevésbé megérthetik a részek működését. Az összetettség mögött érzékelni fogja azt a tudást, hogy a dolgok megismerhetőek.

A Barkács Iskola honlapja: http://www.tinkeringschool.com/

(Forrás: Fifty Dangerous Things (You Should Let Your Children Do /Fotó:ted.com)

További érdekességekért kattints ide, és csatlakozz a Facebook oldalunkhoz!