Jump to content

A kistesó érkezésének dilemmái

2014. 11. 26. 18:25

A második gyermek érkezése valóban könnyebb feladatok elé állítaná a szülőket, vagy épp ellenkezőleg? Kérdések vannak bőven!

Mikor érkezzen a kistesó?

  • A túl kicsi korkülönbség (1 év) által felállított helyzet a szülők számára nehezebb mind fizikailag, mind teendők terén. A nagyobbik gyermek számára pedig azért, mert nem tudja még elmondani az érzéseit, nem tudja elmondani, mi játszódik benne. Segítsünk neki, fogalmazzuk meg az érzéseiket, biztosítsuk róla, hogy megértjük őt!
  • 2-3 éves korkülönbség esetén már számolnunk kell a nagyobbik csemete agressziójával, indulataival. Tereld afelé, hogy hogyan tudná ő is szeretni, és kezelni a kistestvért!
  • Ha túl nagy a korkülönbség, akkor a szülőknek ismét fel kell vennie egy olyan életritmust, ami az eddiginél egy több kötöttséggel járó életmóddal jár együtt, és a nagyobb gyerekkel együtt már nehezebb találni közös programot.

A kulcsszó a szeretet, és az odafigyelés. Ha második gyermeket szeretnétek vállalni, inkább arra figyelj, meg vagytok-e már érve rá lelkileg, készen álltok-e rá.

(Forrás:Babapatika 2013 augusztus / Fotó:www.booninc.com)